[elektro-etc] http://m.hvg > lekvár
Imre Kormos
imre.kormos at gmail.com
Sun Mar 13 14:26:58 CET 2016
Szerintem a csavaros fém kupak, ami tényleg lég-meg-minden mentesen zár,
hozta el a lehetőségét a tartósítószermentes tároláshoz. A celofánnal nem
lehetett rendesen fertőtleníteni. Aztán a fene tudja, mert láttam én 5
évnél régebbi celofános szilvalekvárt. Igaz, jól kiszáradt a teteje..
Ki
2016. márc. 13. du. 12:13 ezt írta ("Arnold Füzesi" <
arnold.fuzesi.lista at gmail.com>):
> Tartosito is mekkora slager volt. Aztan mondtam anyumnak kozepiskolasan be
> a sutobe az uveget, csiratlanitas, es nem kell. Tok jol elallnak igy is a
> dolgok.
>
> Arnold
> Sent from my iPhone
>
> > On 13 Mar 2016, at 12:06, Jozsef Valkai <vjozsef at valkai.net> wrote:
> >
> > Ezek szerint akkor az en es a nejem csaladjaban a cukrot viccbol adtak
> > hozza, vagy mindent rosszul csinaltak evtizedekig. :)
> >
> > --
> > ( ͡° ͜ʖ ͡°)
> > --
> > Valkai Jozsef
> > +36 70 36 28 147
> > vjozsef at valkai.net
> >
> >
> >
> > 2016. március 13. 11:37 lista mail írta, <jappofan at gmail.com>:
> >
> >> Így van, a natúr szilvalekvárba valóban nem kell semmi más és valóban
> eláll
> >> magától is.
> >>
> >> Hisz a víz zöme el párolog belőle a sűrítés során.
> >> A cukortartalom pedig olyan magas lesz emiatt, hogy a penész/baci nem
> tud
> >> megélni benne.
> >> Az ozmózis hatás kiszárítja sejtjeit és vége...
> >>
> >> Az 5 kg az az arrafelé divatos apró szemű szilva (nagy a mag aránya)
> esetén
> >> igaz.
> >>
> >> Errefelé 4 kg is kiad egy kiló lekvárt :-)
> >> Az itteni fajták jobb mag/hús aránya okán.
> >>
> >> 1 kg lekvárhoz kell
> >> ~ 300 Ft ára szilva
> >> ~ 250 Ft-nyi tüzelő és munkabér
> >> ~ 150 Ft-nyi csomagolás, egyéb
> >> -----------------------------------------------
> >> Raktári önköltség 700 Ft/kg
> >> + 200% árrés (ennyi ésszerű az önöltségre)
> >>
> >> Az eladási ár tehát: 2000 Ft/kg fölött célszerű.
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>
> >> 2016. március 13. 11:21 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> >>
> >>> Most jött meg a múlt héten a lekvár, amit rendeltem.
> >>>
> >>> Érdekes módon az osanban lehetett ezt 1-2 évig venni, aztán szép
> >>> lassacskán kivonták előbb az egyiket, aztán a másikat, végül az
> összeset.
> >>> Valahogy az elmúlt években túl sok jó minőségű terméknél láttam ezt,
> hogy
> >>> egyszerűen megszüntetik, gondolom a száz forinttal olcsóbb mű izére van
> >>> kereslet, a rendesre meg nincs.
> >>>
> >>> Szóval náluk a szilvalekvár címkéjére az van írva:
> >>> Összetevők: szilva.
> >>>
> >>> Olyan nincs, hogy cukor, sem pektin, sem citromsav sem semmi más. Mégis
> >>> azt mondják, bármeddig eltartható hűtés nélkül! Az Aldilidi pl.
> rászokott
> >>> mostanában, hogy mindenre ráírják, kibontás után hűtőben kell tárolni,
> >> és 3
> >>> napon belül meg kell enni. Legyen az fél kiló szalonna, lekvár, akármi.
> >>>
> >>> Na, szóval a Bereglekvár azt állítja magáról, hogy 100g lekvár 500g
> >>> szilvából készül:
> >>
> http://www.beregilekvar.hu/beregi-lekvarok/9-szatmar-beregi-szilvalekvar-900g.html
> >>>
> >>> Gábor
> >>>
> >>> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
> >>>
> >>>> Pár szem dió+aszalt szilva.
> >>>> Osztán minden OK :-)
> >>>>
> >>>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
> >>>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint
> >> tavaly
> >>>> is.
> >>>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
> >>>>
> >>>> Tavaly csak pálinkára jutott.
> >>>>
> >>>>
> >>>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> >>>>
> >>>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege,
> meg a
> >>>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt
> a
> >>>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles
> >> törmelék
> >>>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és
> >> energia
> >>>>> így reggelre.
> >>>>>
> >>>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
> >>>>>
> >>>>>
> >>>>> Gábor
> >>>>>
> >>>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
> >>>>>
> >>>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig
> nem
> >>>>>> kicsit jótékonyak.
> >>>>>>
> >>>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
> >>>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
> >>>>>> mellett.
> >>>>>>
> >>>>>> Attila
> >>>>>>
> >>>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
> >>>>>>
> >>>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>> ----
> >>>>>>>
> >>>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
> >>>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
> >>>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
> >>>>>>> nyírfacukor,
> >>>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>>
> >>>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com
> >:
> >>>>>>>
> >>>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
> >>>>>>>
> >>>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
> >>>>>>>>
> >>>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
> >>>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
> >>>>>>>>
> >>>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
> >>>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
> >>>>>>>>
> >>>>>>>> szia: Balázs
> >>
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list