[elektro-etc] http://m.hvg > lekvár

lista mail jappofan at gmail.com
Sun Mar 13 14:40:44 CET 2016


A cukor tartalom a lényeg...
Úgy 55-60% fölött már működik az ozmózis >> nem romlik.
(persze hűvös-száraz helyen tárolva)

Ezt ellehet érni >> kellő sűrítéssel.
pl. a szilva esetén ez OK, mert nem túl lédús gyümölcs
barack esetén is működne, csak túl rossz lenne a kihozatal, mert lédúsabb
így ebbe kerül cukor is, ízlés (és cél) szerint
A jó barackízű és gyümölcsös állagú lekvárba csak max 20% körül....
A sütési célúba, akár 50% is.
A kompromisszum 30-35% szokott lenni evési célra.


2016. március 13. 14:26 Imre Kormos írta, <imre.kormos at gmail.com>:

> Szerintem a csavaros fém kupak, ami tényleg lég-meg-minden mentesen zár,
> hozta el a lehetőségét a tartósítószermentes tároláshoz. A celofánnal nem
> lehetett rendesen fertőtleníteni. Aztán a fene tudja, mert láttam én 5
> évnél régebbi celofános szilvalekvárt. Igaz, jól kiszáradt a teteje..
> Ki
> 2016. márc. 13. du. 12:13 ezt írta ("Arnold Füzesi" <
> arnold.fuzesi.lista at gmail.com>):
>
> > Tartosito is mekkora slager volt. Aztan mondtam anyumnak kozepiskolasan
> be
> > a sutobe az uveget, csiratlanitas, es nem kell. Tok jol elallnak igy is a
> > dolgok.
> >
> > Arnold
> > Sent from my iPhone
> >
> > > On 13 Mar 2016, at 12:06, Jozsef Valkai <vjozsef at valkai.net> wrote:
> > >
> > > Ezek szerint akkor az en es a nejem csaladjaban a cukrot viccbol adtak
> > > hozza, vagy mindent rosszul csinaltak evtizedekig. :)
> > >
> > > --
> > > ( ͡° ͜ʖ ͡°)
> > > --
> > > Valkai Jozsef
> > > +36 70 36 28 147
> > > vjozsef at valkai.net
> > >
> > >
> > >
> > > 2016. március 13. 11:37 lista mail írta, <jappofan at gmail.com>:
> > >
> > >> Így van, a natúr szilvalekvárba valóban nem kell semmi más és valóban
> > eláll
> > >> magától is.
> > >>
> > >> Hisz a víz zöme el párolog belőle a sűrítés során.
> > >> A cukortartalom pedig olyan magas lesz emiatt, hogy a penész/baci nem
> > tud
> > >> megélni benne.
> > >> Az ozmózis hatás kiszárítja sejtjeit és vége...
> > >>
> > >> Az 5 kg az az arrafelé divatos apró szemű szilva (nagy a mag aránya)
> > esetén
> > >> igaz.
> > >>
> > >> Errefelé 4 kg is kiad egy kiló lekvárt :-)
> > >> Az itteni fajták jobb mag/hús aránya okán.
> > >>
> > >> 1 kg lekvárhoz kell
> > >> ~ 300 Ft ára szilva
> > >> ~ 250 Ft-nyi tüzelő és munkabér
> > >> ~ 150 Ft-nyi csomagolás, egyéb
> > >> -----------------------------------------------
> > >> Raktári önköltség 700 Ft/kg
> > >> + 200% árrés (ennyi ésszerű az önöltségre)
> > >>
> > >> Az eladási ár tehát: 2000 Ft/kg fölött célszerű.
> > >>
> > >>
> > >>
> > >>
> > >>
> > >>
> > >>
> > >>
> > >>
> > >>
> > >> 2016. március 13. 11:21 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> > >>
> > >>> Most jött meg a múlt héten a lekvár, amit rendeltem.
> > >>>
> > >>> Érdekes módon az osanban lehetett ezt 1-2 évig venni, aztán szép
> > >>> lassacskán kivonták előbb az egyiket, aztán a másikat, végül az
> > összeset.
> > >>> Valahogy az elmúlt években túl sok jó minőségű terméknél láttam ezt,
> > hogy
> > >>> egyszerűen megszüntetik, gondolom a száz forinttal olcsóbb mű izére
> van
> > >>> kereslet, a rendesre meg nincs.
> > >>>
> > >>> Szóval náluk a szilvalekvár címkéjére az van írva:
> > >>> Összetevők: szilva.
> > >>>
> > >>> Olyan nincs, hogy cukor, sem pektin, sem citromsav sem semmi más.
> Mégis
> > >>> azt mondják, bármeddig eltartható hűtés nélkül! Az Aldilidi pl.
> > rászokott
> > >>> mostanában, hogy mindenre ráírják, kibontás után hűtőben kell
> tárolni,
> > >> és 3
> > >>> napon belül meg kell enni. Legyen az fél kiló szalonna, lekvár,
> akármi.
> > >>>
> > >>> Na, szóval a Bereglekvár azt állítja magáról, hogy 100g lekvár 500g
> > >>> szilvából készül:
> > >>
> >
> http://www.beregilekvar.hu/beregi-lekvarok/9-szatmar-beregi-szilvalekvar-900g.html
> > >>>
> > >>> Gábor
> > >>>
> > >>> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
> > >>>
> > >>>> Pár szem dió+aszalt szilva.
> > >>>> Osztán minden OK :-)
> > >>>>
> > >>>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
> > >>>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint
> > >> tavaly
> > >>>> is.
> > >>>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
> > >>>>
> > >>>> Tavaly csak pálinkára jutott.
> > >>>>
> > >>>>
> > >>>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> > >>>>
> > >>>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege,
> > meg a
> > >>>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az
> volt
> > a
> > >>>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles
> > >> törmelék
> > >>>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és
> > >> energia
> > >>>>> így reggelre.
> > >>>>>
> > >>>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>> Gábor
> > >>>>>
> > >>>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
> > >>>>>
> > >>>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig
> > nem
> > >>>>>> kicsit jótékonyak.
> > >>>>>>
> > >>>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
> > >>>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
> > >>>>>> mellett.
> > >>>>>>
> > >>>>>> Attila
> > >>>>>>
> > >>>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
> > >>>>>>
> > >>>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>
> > >>>>>>> ----
> > >>>>>>>
> > >>>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások
> extra
> > >>>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
> > >>>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
> > >>>>>>> nyírfacukor,
> > >>>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>
> > >>>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <
> bamerbalazs at gmail.com
> > >:
> > >>>>>>>
> > >>>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
> > >>>>>>>
> > >>>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz,
> ugye?
> > >>>>>>>>
> > >>>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
> > >>>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
> > >>>>>>>>
> > >>>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
> > >>>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
> > >>>>>>>>
> > >>>>>>>> szia: Balázs
> > >>
> >
> >
>


More information about the Elektro-etc mailing list