[elektro-etc] http://m.hvg > lekvár

Arnold Füzesi arnold.fuzesi.lista at gmail.com
Sun Mar 13 12:13:08 CET 2016


Tartosito is mekkora slager volt. Aztan mondtam anyumnak kozepiskolasan be a sutobe az uveget, csiratlanitas, es nem kell. Tok jol elallnak igy is a dolgok. 

Arnold
Sent from my iPhone

> On 13 Mar 2016, at 12:06, Jozsef Valkai <vjozsef at valkai.net> wrote:
> 
> Ezek szerint akkor az en es a nejem csaladjaban a cukrot viccbol adtak
> hozza, vagy mindent rosszul csinaltak evtizedekig. :)
> 
> -- 
> ( ͡° ͜ʖ ͡°)
> --
> Valkai Jozsef
> +36 70 36 28 147
> vjozsef at valkai.net
> 
> 
> 
> 2016. március 13. 11:37 lista mail írta, <jappofan at gmail.com>:
> 
>> Így van, a natúr szilvalekvárba valóban nem kell semmi más és valóban eláll
>> magától is.
>> 
>> Hisz a víz zöme el párolog belőle a sűrítés során.
>> A cukortartalom pedig olyan magas lesz emiatt, hogy a penész/baci nem tud
>> megélni benne.
>> Az ozmózis hatás kiszárítja sejtjeit és vége...
>> 
>> Az 5 kg az az arrafelé divatos apró szemű szilva (nagy a mag aránya) esetén
>> igaz.
>> 
>> Errefelé 4 kg is kiad egy kiló lekvárt :-)
>> Az itteni fajták jobb mag/hús aránya okán.
>> 
>> 1 kg lekvárhoz kell
>> ~ 300 Ft ára szilva
>> ~ 250 Ft-nyi tüzelő és munkabér
>> ~ 150 Ft-nyi csomagolás, egyéb
>> -----------------------------------------------
>> Raktári önköltség 700 Ft/kg
>> + 200% árrés (ennyi ésszerű az önöltségre)
>> 
>> Az eladási ár tehát: 2000 Ft/kg fölött célszerű.
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 2016. március 13. 11:21 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>> 
>>> Most jött meg a múlt héten a lekvár, amit rendeltem.
>>> 
>>> Érdekes módon az osanban lehetett ezt 1-2 évig venni, aztán szép
>>> lassacskán kivonták előbb az egyiket, aztán a másikat, végül az összeset.
>>> Valahogy az elmúlt években túl sok jó minőségű terméknél láttam ezt, hogy
>>> egyszerűen megszüntetik, gondolom a száz forinttal olcsóbb mű izére van
>>> kereslet, a rendesre meg nincs.
>>> 
>>> Szóval náluk a szilvalekvár címkéjére az van írva:
>>> Összetevők: szilva.
>>> 
>>> Olyan nincs, hogy cukor, sem pektin, sem citromsav sem semmi más. Mégis
>>> azt mondják, bármeddig eltartható hűtés nélkül! Az Aldilidi pl. rászokott
>>> mostanában, hogy mindenre ráírják, kibontás után hűtőben kell tárolni,
>> és 3
>>> napon belül meg kell enni. Legyen az fél kiló szalonna, lekvár, akármi.
>>> 
>>> Na, szóval a Bereglekvár azt állítja magáról, hogy 100g lekvár 500g
>>> szilvából készül:
>> http://www.beregilekvar.hu/beregi-lekvarok/9-szatmar-beregi-szilvalekvar-900g.html
>>> 
>>> Gábor
>>> 
>>> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
>>> 
>>>> Pár szem dió+aszalt szilva.
>>>> Osztán minden OK :-)
>>>> 
>>>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
>>>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint
>> tavaly
>>>> is.
>>>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
>>>> 
>>>> Tavaly csak pálinkára jutott.
>>>> 
>>>> 
>>>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>>>> 
>>>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege, meg a
>>>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt a
>>>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles
>> törmelék
>>>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és
>> energia
>>>>> így reggelre.
>>>>> 
>>>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
>>>>> 
>>>>> 
>>>>> Gábor
>>>>> 
>>>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
>>>>> 
>>>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig nem
>>>>>> kicsit jótékonyak.
>>>>>> 
>>>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
>>>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
>>>>>> mellett.
>>>>>> 
>>>>>> Attila
>>>>>> 
>>>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>>>>>> 
>>>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> ----
>>>>>>> 
>>>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
>>>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
>>>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
>>>>>>> nyírfacukor,
>>>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com>:
>>>>>>> 
>>>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
>>>>>>> 
>>>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
>>>>>>>> 
>>>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
>>>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
>>>>>>>> 
>>>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
>>>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
>>>>>>>> 
>>>>>>>> szia: Balázs
>> 



More information about the Elektro-etc mailing list