[elektro-etc] http://m.hvg.hu/kkv/20160311_hatarertek_feletti_benzolszarmazek_pah_rakkelto_anyag_a_Mullerben_kaphato_nemet_lenolajban

Acs Gabor levlista at e8e.eu
Sun Mar 13 00:12:35 CET 2016


Ez aztán leírás, köszönöm!
Még át kell olvasnom párszor...

Gábor

2016.03.12. 22:01 keltezéssel, lista mail írta:
> A már termő korú fák esetén...
>
> 1. karbantartó metszés
> - a beteg/száraz ágak kivágása > ez a legfontosabb
> - a korona szellőssé tétele >> a napfény jusson be a fa közepébe is, minden
> gyümölcsöt érhessen napfény
>    ami javítja a minőséget, és egyben fertőtlenít is (UV sugárzás)
> - a koronán keresztbe/befelé növő ágak eltávolítása
>    (meg kell tartani az adott korona formát, katlan/váza/orsó/termőkaros/stb)
>
> 2. termés szabályzó metszés
> annyi virág/termő rügyet hagyunk, amennyi  ésszerű
> sem túlterhelés (túl sok termés) sem az alulterhelés (túl kevés termés) nem
>> a fa életerejét és a tápanyag ellátás szintje, sőt a várható víz ellátás is
> beleszól, azonban, ebbe...
>
> Viszont e termőre metszés FAJTA eljűárás eljárás!
> - őszibarack pl. váltó metszést kér, mert a 2. éves vesszőn terem!!!
> - alma, szilva pl. nem igazán kér metszést (pár évente keveset csak), mert
> a termő nyársakon/dárdákon terem.
> - a szőlő is váltó metszést kér...
> - a málna is érdekes eset... az új vesszőn terem :-)
> - stb, stb.
>
> --------
>
> Alapszabályok....
>
> - ha levágod a vessző/ág ~1/3-át , akkor nem túl erős elágazásokat fog
> produkálni
>    itt is fajta és metszésmód kérdése, hogy a végálló (maradó utolsó) rügy
> alsó vagy felső állású legyen
>    felső állású lefelé "hajlítja" az ágat, az alsó állású pedig felfelé.
>
> -  ha  ~ a felét levágod, akkor erőteljes elágazásokat fog produkálni...
>
> - ha felénél is többe, akkor un. vízhajtásokkal fog válszolni :-(
>    azaz hosszú-függőleges hajtásokkal >> nem szeressük, bár néha kell
>    ezekből 1 év elvesztésével és lehajlítással lehet termő ágat csinálni...
>    de nyár elején, még zöld állapotban előválogatást kell csinálni
>    és kézzel-tőből kitörni, ami fölösleges, amíg még kicsi...
>
> - ha tőből levágod az ágat, akkor rejtett ágtövi rügyekből ki szokott
> hajtani több új hajtást
>   jobb esetben ezek nem vízhajtások lesznek... hanem rendesek
>
> --------
>
> Csemetéből termő fa nevelése az egy külön műsor.
> A metszési alapszabályok itt is érvényesek persze az alakítás során ezekell
> számolunk.
>
> Hagyományos fát (katlan/váza/orsó, stb.) 4-5 év alatt lehet kialakítani a
> célszerű és előre átgondolt ALAKÍTÓ metszéssel.
>
> Az intenzívebb és ezért kisebb fát adó sövény/kordon rendszer 2-3 év alatt
> kialakítható.
> De ehhez törpésítő alanyra oltott nemes kell és erre is alkalmas fajta.
>
> ---------
>
> Ilyenkor, de MÉG a virágzás/levélképzés előtt célszerű egy lemosó
> permetezés minden lombhullató fának és bokornak és szőlőnek is.
> Gyümölcsfa esetén, a virágzás előtti ~2 hétben a legjobb, az idén MOST
> éppen.
>
> Erre házikertben a VEGESOL eReS nevű cucc az optimális, BIO engedélyeztet
> is :-)
>
> Ez tartalmaz mindent, ami kell:  3 in 1 szer :-)
> - rezet a baktériumuk és egy csomó fajta gomba ellen
> - ként a lisztharmat és az atkák egy része ellen
> - napraforgó olajat az áttelelő  pajzstetvek és rovar tojások ellen
>
> A lemosás lényege, hogy bő vízzel kel csinálni, follyon a fán a lé és
> hatoljon be a kéreg repedésekbe is.
>
>
> A virágzás közepén kell monilia ellen permetezni, ah szükségesnek látszik.
> Azaz, ha  előző évben volt komolyabb monilia >> gyümölcs múmiák, tél végéig
> a fán marad levelek
> Ha tavaly nem volt és SZÁRAZ, nem túl hideg időben zajlik az idei virágzás,
> akkor nem szükségszerű.
> HA hideg esős-párás időben virágzik, akkor kell és kész.
> Javasolt szer: TOPAS és a virágzás első harmadában célszerű kiadni
>
> A virágzás második felének elején kell a kukacosodás elleni megelőző
> védelem.
> (maikor ez első virágok, már kötöttek és kezdik ledobni a szirmot)
> A klf. darazsak ugyanis az éppen kialakuló kis termésekbe petéznek...
> Tehát: ekkor KELL ÉS LEHET elkapni őket, később már nem :-(
> Javasolt szer: MOSPILAN
>
> Ezzel a 3 tavaszi permetezéssel már úgy 2/3 esélyed van az egészséges
> termésre.
>
> Később jönnek még a molyok, amik a már növekvő termésekBE petéznek.
> Figyelni kell és ha ERŐS rajzás van akkor >> MOSPILAN
>
> Figyelni kell levél/pajzstetű invázióra is.
> HA nagyon elvadulnak >> MOSPILAN pl.
>
>
> Alma, körte, ribiszke, málna esetén a lisztharmat tud még csúnya munkát
> végezni.
> HA olyan az idő akkor kell egy menet ellene is...
>
> (a szőlő az külön műsor a gyümölcshöz képest, perenoszpóra, lisztharmat,
> atka és szürkepenész ügyben
> bár újabban vannak többé-kevésbé rezisztens fajták is már, főleg csemege
> szőlőben...)
>
> --------------
>
> Végül is nem ördöngösség...  csak ismerni kell
> - a növényt és az igényeit
> - a károkozóit és
> - a lehetséges védekezési módokat
>
> Osztán máris 3 évből kettőben, akár jó termés is lehet... tipikusan.
> De azért van, hogy 3 évig se :-(
> Főleg, ha fagyzúgos vagy belvizes/aszályos a hely.
>
> 2016. március 12. 19:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>
>> Akkor biztos értesz a metszéshez is. Annak mi a lényege, miért kell
>> csinálni?
>>
>> Gondolom a betegnek látszó ágakat eltávolítani, meg hogy valami stratégia
>> szerint nőjön, nem legyen túl sok apró termése?
>>
>> Gábor
>>
>> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
>>
>>> Pár szem dió+aszalt szilva.
>>> Osztán minden OK :-)
>>>
>>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
>>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint tavaly
>>> is.
>>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
>>>
>>> Tavaly csak pálinkára jutott.
>>>
>>>
>>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>>>
>>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege, meg a
>>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt a
>>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles törmelék
>>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és energia
>>>> így reggelre.
>>>>
>>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
>>>>
>>>>
>>>> Gábor
>>>>
>>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
>>>>
>>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig nem
>>>>> kicsit jótékonyak.
>>>>>
>>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
>>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
>>>>> mellett.
>>>>>
>>>>> Attila
>>>>>
>>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>>>>>
>>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
>>>>>>
>>>>>> ----
>>>>>>
>>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
>>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
>>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
>>>>>> nyírfacukor,
>>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com>:
>>>>>>
>>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
>>>>>>
>>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
>>>>>>>
>>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
>>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
>>>>>>>
>>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
>>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
>>>>>>>
>>>>>>> szia: Balázs
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>



More information about the Elektro-etc mailing list