[elektro-etc] http://m.hvg.hu/kkv/20160311_hatarertek_feletti_benzolszarmazek_pah_rakkelto_anyag_a_Mullerben_kaphato_nemet_lenolajban

Arnold Füzesi arnold.fuzesi.lista at gmail.com
Sun Mar 13 15:56:08 CET 2016


Thx en is!

Gyumolcsfat meddig lehet metszeni/darabolni igazabol? Rugyezik mar, ilyenkor gondolom mar nem?! V de?

Arnold
Sent from my iPhone

> On 13 Mar 2016, at 00:12, Acs Gabor <levlista at e8e.eu> wrote:
> 
> Ez aztán leírás, köszönöm!
> Még át kell olvasnom párszor...
> 
> Gábor
> 
> 2016.03.12. 22:01 keltezéssel, lista mail írta:
>> A már termő korú fák esetén...
>> 
>> 1. karbantartó metszés
>> - a beteg/száraz ágak kivágása > ez a legfontosabb
>> - a korona szellőssé tétele >> a napfény jusson be a fa közepébe is, minden
>> gyümölcsöt érhessen napfény
>>   ami javítja a minőséget, és egyben fertőtlenít is (UV sugárzás)
>> - a koronán keresztbe/befelé növő ágak eltávolítása
>>   (meg kell tartani az adott korona formát, katlan/váza/orsó/termőkaros/stb)
>> 
>> 2. termés szabályzó metszés
>> annyi virág/termő rügyet hagyunk, amennyi  ésszerű
>> sem túlterhelés (túl sok termés) sem az alulterhelés (túl kevés termés) nem
>>>> a fa életerejét és a tápanyag ellátás szintje, sőt a várható víz ellátás is
>> beleszól, azonban, ebbe...
>> 
>> Viszont e termőre metszés FAJTA eljűárás eljárás!
>> - őszibarack pl. váltó metszést kér, mert a 2. éves vesszőn terem!!!
>> - alma, szilva pl. nem igazán kér metszést (pár évente keveset csak), mert
>> a termő nyársakon/dárdákon terem.
>> - a szőlő is váltó metszést kér...
>> - a málna is érdekes eset... az új vesszőn terem :-)
>> - stb, stb.
>> 
>> --------
>> 
>> Alapszabályok....
>> 
>> - ha levágod a vessző/ág ~1/3-át , akkor nem túl erős elágazásokat fog
>> produkálni
>>   itt is fajta és metszésmód kérdése, hogy a végálló (maradó utolsó) rügy
>> alsó vagy felső állású legyen
>>   felső állású lefelé "hajlítja" az ágat, az alsó állású pedig felfelé.
>> 
>> -  ha  ~ a felét levágod, akkor erőteljes elágazásokat fog produkálni...
>> 
>> - ha felénél is többe, akkor un. vízhajtásokkal fog válszolni :-(
>>   azaz hosszú-függőleges hajtásokkal >> nem szeressük, bár néha kell
>>   ezekből 1 év elvesztésével és lehajlítással lehet termő ágat csinálni...
>>   de nyár elején, még zöld állapotban előválogatást kell csinálni
>>   és kézzel-tőből kitörni, ami fölösleges, amíg még kicsi...
>> 
>> - ha tőből levágod az ágat, akkor rejtett ágtövi rügyekből ki szokott
>> hajtani több új hajtást
>>  jobb esetben ezek nem vízhajtások lesznek... hanem rendesek
>> 
>> --------
>> 
>> Csemetéből termő fa nevelése az egy külön műsor.
>> A metszési alapszabályok itt is érvényesek persze az alakítás során ezekell
>> számolunk.
>> 
>> Hagyományos fát (katlan/váza/orsó, stb.) 4-5 év alatt lehet kialakítani a
>> célszerű és előre átgondolt ALAKÍTÓ metszéssel.
>> 
>> Az intenzívebb és ezért kisebb fát adó sövény/kordon rendszer 2-3 év alatt
>> kialakítható.
>> De ehhez törpésítő alanyra oltott nemes kell és erre is alkalmas fajta.
>> 
>> ---------
>> 
>> Ilyenkor, de MÉG a virágzás/levélképzés előtt célszerű egy lemosó
>> permetezés minden lombhullató fának és bokornak és szőlőnek is.
>> Gyümölcsfa esetén, a virágzás előtti ~2 hétben a legjobb, az idén MOST
>> éppen.
>> 
>> Erre házikertben a VEGESOL eReS nevű cucc az optimális, BIO engedélyeztet
>> is :-)
>> 
>> Ez tartalmaz mindent, ami kell:  3 in 1 szer :-)
>> - rezet a baktériumuk és egy csomó fajta gomba ellen
>> - ként a lisztharmat és az atkák egy része ellen
>> - napraforgó olajat az áttelelő  pajzstetvek és rovar tojások ellen
>> 
>> A lemosás lényege, hogy bő vízzel kel csinálni, follyon a fán a lé és
>> hatoljon be a kéreg repedésekbe is.
>> 
>> 
>> A virágzás közepén kell monilia ellen permetezni, ah szükségesnek látszik.
>> Azaz, ha  előző évben volt komolyabb monilia >> gyümölcs múmiák, tél végéig
>> a fán marad levelek
>> Ha tavaly nem volt és SZÁRAZ, nem túl hideg időben zajlik az idei virágzás,
>> akkor nem szükségszerű.
>> HA hideg esős-párás időben virágzik, akkor kell és kész.
>> Javasolt szer: TOPAS és a virágzás első harmadában célszerű kiadni
>> 
>> A virágzás második felének elején kell a kukacosodás elleni megelőző
>> védelem.
>> (maikor ez első virágok, már kötöttek és kezdik ledobni a szirmot)
>> A klf. darazsak ugyanis az éppen kialakuló kis termésekbe petéznek...
>> Tehát: ekkor KELL ÉS LEHET elkapni őket, később már nem :-(
>> Javasolt szer: MOSPILAN
>> 
>> Ezzel a 3 tavaszi permetezéssel már úgy 2/3 esélyed van az egészséges
>> termésre.
>> 
>> Később jönnek még a molyok, amik a már növekvő termésekBE petéznek.
>> Figyelni kell és ha ERŐS rajzás van akkor >> MOSPILAN
>> 
>> Figyelni kell levél/pajzstetű invázióra is.
>> HA nagyon elvadulnak >> MOSPILAN pl.
>> 
>> 
>> Alma, körte, ribiszke, málna esetén a lisztharmat tud még csúnya munkát
>> végezni.
>> HA olyan az idő akkor kell egy menet ellene is...
>> 
>> (a szőlő az külön műsor a gyümölcshöz képest, perenoszpóra, lisztharmat,
>> atka és szürkepenész ügyben
>> bár újabban vannak többé-kevésbé rezisztens fajták is már, főleg csemege
>> szőlőben...)
>> 
>> --------------
>> 
>> Végül is nem ördöngösség...  csak ismerni kell
>> - a növényt és az igényeit
>> - a károkozóit és
>> - a lehetséges védekezési módokat
>> 
>> Osztán máris 3 évből kettőben, akár jó termés is lehet... tipikusan.
>> De azért van, hogy 3 évig se :-(
>> Főleg, ha fagyzúgos vagy belvizes/aszályos a hely.
>> 
>> 2016. március 12. 19:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>> 
>>> Akkor biztos értesz a metszéshez is. Annak mi a lényege, miért kell
>>> csinálni?
>>> 
>>> Gondolom a betegnek látszó ágakat eltávolítani, meg hogy valami stratégia
>>> szerint nőjön, nem legyen túl sok apró termése?
>>> 
>>> Gábor
>>> 
>>> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
>>> 
>>>> Pár szem dió+aszalt szilva.
>>>> Osztán minden OK :-)
>>>> 
>>>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
>>>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint tavaly
>>>> is.
>>>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
>>>> 
>>>> Tavaly csak pálinkára jutott.
>>>> 
>>>> 
>>>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>>>> 
>>>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege, meg a
>>>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt a
>>>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles törmelék
>>>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és energia
>>>>> így reggelre.
>>>>> 
>>>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
>>>>> 
>>>>> 
>>>>> Gábor
>>>>> 
>>>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
>>>>> 
>>>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig nem
>>>>>> kicsit jótékonyak.
>>>>>> 
>>>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
>>>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
>>>>>> mellett.
>>>>>> 
>>>>>> Attila
>>>>>> 
>>>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>>>>>> 
>>>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
>>>>>>> 
>>>>>>> ----
>>>>>>> 
>>>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
>>>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
>>>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
>>>>>>> nyírfacukor,
>>>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 
>>>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com>:
>>>>>>> 
>>>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
>>>>>>> 
>>>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
>>>>>>>> 
>>>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
>>>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
>>>>>>>> 
>>>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
>>>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
>>>>>>>> 
>>>>>>>> szia: Balázs
> 



More information about the Elektro-etc mailing list