[elektro-etc] http://m.hvg.hu/kkv/20160311_hatarertek_feletti_benzolszarmazek_pah_rakkelto_anyag_a_Mullerben_kaphato_nemet_lenolajban
lista mail
jappofan at gmail.com
Sat Mar 12 22:01:56 CET 2016
A már termő korú fák esetén...
1. karbantartó metszés
- a beteg/száraz ágak kivágása > ez a legfontosabb
- a korona szellőssé tétele >> a napfény jusson be a fa közepébe is, minden
gyümölcsöt érhessen napfény
ami javítja a minőséget, és egyben fertőtlenít is (UV sugárzás)
- a koronán keresztbe/befelé növő ágak eltávolítása
(meg kell tartani az adott korona formát, katlan/váza/orsó/termőkaros/stb)
2. termés szabályzó metszés
annyi virág/termő rügyet hagyunk, amennyi ésszerű
sem túlterhelés (túl sok termés) sem az alulterhelés (túl kevés termés) nem
jó
a fa életerejét és a tápanyag ellátás szintje, sőt a várható víz ellátás is
beleszól, azonban, ebbe...
Viszont e termőre metszés FAJTA eljűárás eljárás!
- őszibarack pl. váltó metszést kér, mert a 2. éves vesszőn terem!!!
- alma, szilva pl. nem igazán kér metszést (pár évente keveset csak), mert
a termő nyársakon/dárdákon terem.
- a szőlő is váltó metszést kér...
- a málna is érdekes eset... az új vesszőn terem :-)
- stb, stb.
--------
Alapszabályok....
- ha levágod a vessző/ág ~1/3-át , akkor nem túl erős elágazásokat fog
produkálni
itt is fajta és metszésmód kérdése, hogy a végálló (maradó utolsó) rügy
alsó vagy felső állású legyen
felső állású lefelé "hajlítja" az ágat, az alsó állású pedig felfelé.
- ha ~ a felét levágod, akkor erőteljes elágazásokat fog produkálni...
- ha felénél is többe, akkor un. vízhajtásokkal fog válszolni :-(
azaz hosszú-függőleges hajtásokkal >> nem szeressük, bár néha kell
ezekből 1 év elvesztésével és lehajlítással lehet termő ágat csinálni...
de nyár elején, még zöld állapotban előválogatást kell csinálni
és kézzel-tőből kitörni, ami fölösleges, amíg még kicsi...
- ha tőből levágod az ágat, akkor rejtett ágtövi rügyekből ki szokott
hajtani több új hajtást
jobb esetben ezek nem vízhajtások lesznek... hanem rendesek
--------
Csemetéből termő fa nevelése az egy külön műsor.
A metszési alapszabályok itt is érvényesek persze az alakítás során ezekell
számolunk.
Hagyományos fát (katlan/váza/orsó, stb.) 4-5 év alatt lehet kialakítani a
célszerű és előre átgondolt ALAKÍTÓ metszéssel.
Az intenzívebb és ezért kisebb fát adó sövény/kordon rendszer 2-3 év alatt
kialakítható.
De ehhez törpésítő alanyra oltott nemes kell és erre is alkalmas fajta.
---------
Ilyenkor, de MÉG a virágzás/levélképzés előtt célszerű egy lemosó
permetezés minden lombhullató fának és bokornak és szőlőnek is.
Gyümölcsfa esetén, a virágzás előtti ~2 hétben a legjobb, az idén MOST
éppen.
Erre házikertben a VEGESOL eReS nevű cucc az optimális, BIO engedélyeztet
is :-)
Ez tartalmaz mindent, ami kell: 3 in 1 szer :-)
- rezet a baktériumuk és egy csomó fajta gomba ellen
- ként a lisztharmat és az atkák egy része ellen
- napraforgó olajat az áttelelő pajzstetvek és rovar tojások ellen
A lemosás lényege, hogy bő vízzel kel csinálni, follyon a fán a lé és
hatoljon be a kéreg repedésekbe is.
A virágzás közepén kell monilia ellen permetezni, ah szükségesnek látszik.
Azaz, ha előző évben volt komolyabb monilia >> gyümölcs múmiák, tél végéig
a fán marad levelek
Ha tavaly nem volt és SZÁRAZ, nem túl hideg időben zajlik az idei virágzás,
akkor nem szükségszerű.
HA hideg esős-párás időben virágzik, akkor kell és kész.
Javasolt szer: TOPAS és a virágzás első harmadában célszerű kiadni
A virágzás második felének elején kell a kukacosodás elleni megelőző
védelem.
(maikor ez első virágok, már kötöttek és kezdik ledobni a szirmot)
A klf. darazsak ugyanis az éppen kialakuló kis termésekbe petéznek...
Tehát: ekkor KELL ÉS LEHET elkapni őket, később már nem :-(
Javasolt szer: MOSPILAN
Ezzel a 3 tavaszi permetezéssel már úgy 2/3 esélyed van az egészséges
termésre.
Később jönnek még a molyok, amik a már növekvő termésekBE petéznek.
Figyelni kell és ha ERŐS rajzás van akkor >> MOSPILAN
Figyelni kell levél/pajzstetű invázióra is.
HA nagyon elvadulnak >> MOSPILAN pl.
Alma, körte, ribiszke, málna esetén a lisztharmat tud még csúnya munkát
végezni.
HA olyan az idő akkor kell egy menet ellene is...
(a szőlő az külön műsor a gyümölcshöz képest, perenoszpóra, lisztharmat,
atka és szürkepenész ügyben
bár újabban vannak többé-kevésbé rezisztens fajták is már, főleg csemege
szőlőben...)
--------------
Végül is nem ördöngösség... csak ismerni kell
- a növényt és az igényeit
- a károkozóit és
- a lehetséges védekezési módokat
Osztán máris 3 évből kettőben, akár jó termés is lehet... tipikusan.
De azért van, hogy 3 évig se :-(
Főleg, ha fagyzúgos vagy belvizes/aszályos a hely.
2016. március 12. 19:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> Akkor biztos értesz a metszéshez is. Annak mi a lényege, miért kell
> csinálni?
>
> Gondolom a betegnek látszó ágakat eltávolítani, meg hogy valami stratégia
> szerint nőjön, nem legyen túl sok apró termése?
>
> Gábor
>
> 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
>
>> Pár szem dió+aszalt szilva.
>> Osztán minden OK :-)
>>
>> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
>> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint tavaly
>> is.
>> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
>>
>> Tavaly csak pálinkára jutott.
>>
>>
>> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>>
>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege, meg a
>>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt a
>>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles törmelék
>>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és energia
>>> így reggelre.
>>>
>>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
>>>
>>>
>>> Gábor
>>>
>>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
>>>
>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig nem
>>>> kicsit jótékonyak.
>>>>
>>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
>>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
>>>> mellett.
>>>>
>>>> Attila
>>>>
>>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>>>>
>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
>>>>>
>>>>>
>>>>> ----
>>>>>
>>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
>>>>> profittal való lehúzásáról szól.
>>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
>>>>> nyírfacukor,
>>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com>:
>>>>>
>>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
>>>>>
>>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
>>>>>>
>>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
>>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
>>>>>>
>>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
>>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
>>>>>>
>>>>>> szia: Balázs
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list