[elektro-etc] Citromsav, azaz aszkorbinsav, azaz C-vitamin

Cser Tamas maguspr53 at gmail.com
Sat May 17 11:27:50 CEST 2014


gyapo <gyapo at freemail.hu> írta, 2014. 05. 17.:
>> a kuktában  (ez a gyári) a 112celsius eléréséhez 1,6bar-on kell (lehet),
>> a bolti kukta súlyszelepet duplájára növelve 3,2baron 124-125 celsius
>> érhető el
>> 112 celsius borsó, kukorica, stb konzerválásához kell
>> 125 celsius a húsos konzervekhez kell
>
> Az OK, hogy nyomás alatt nagyobb hőfokon forr a víz, de vajon ez
> szükséges a sterilizáláshoz, vagy költséghatékony, mert pl. 100 fokon
> 3-szor annyi idő kellene és az többe kerül.

biztosan több szempont összegzése kell

a hőntartás pl. 125celsiuson "hidegpontban is" 60perc kell,
és ha 112celsiuson 90percig csináltam, a húsos dolog megdöglött
(a kisebb hőfokon hosszabb idő ellenére, tehát az organizmus életben maradt)

a zsírban lesütött húsnak is vízmentesítés kellett, és ott is a zsír
100 fok fölött volt,
(mielőtt egy zománcos edényben zsírral leöntötték)

a 125celsiuson hőkezelt konzervben meg a  szaft is vizes maradt

---------------
STERILEZÉS VÁLTOZÓ HÔMÉRSÉKLETEN (Felfűtés, hôntartás, lehűtés)

SZAKASZOS STERILEZÉS (Anyag és tartálya együtt)

Darabos áruk (pl. konzervek) sterilezése: a hô a felületrôl hatol be
(penetrál) az áru belsejébe. A hô számára legnehezebben elérhetô
pontot, amely általában a geometriai középpontban, illetve a test
tengelyében található, hidegpontnak nevezik. A hôkezelést úgy kell
méretezni, hogy ebben a pontban is elpusztítsa a mikroorganizmusokat.

Folyadékoknál, különösen kevert reaktorok (fermentorok) sterilezésénél
a belsô inhomogenitással nem kell számolni.

A hôkezelés a gyakorlatban három szakaszra oszlik: felfűtés (a
hômérséklet emelése a kezelési hômérsékletig), hôntartás (a
tulajdonképpeni hôkezelés, az anyagot állandó, magas hômérsékleten
tartjuk), és lehűtés (a kezelés befejeztével az anyagot a környezeti
hômérsékletre hűtjük.
----------------------------

> A tapasztalat az, hogy a 100 fokos befőtt se megy tönkre évekig, csak
> nem tudni, hogy azért mert így is 100 %-os a fertőtlenítés, vagy azért
> mert szerencse volt, hogy nem járt arra éppen egy 100 fokot még kibíró
> organizmus.

ha a gyárban olcsóbban megúsznák a húsos konzernél a 125celsius
helyett 112celsiuson, biztosan ezt az olcsóbbat csinálnák

> Gyerekkoromban láttam a háziorvosnál a forróvizes injekció
> sterilizálót, abban nem volt plusz nyomás, szóval 100 fokon csinálta.

> Üdv.: gyapo
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list