[elektro-etc] Citromsav, azaz aszkorbinsav, azaz C-vitamin

gyapo gyapo at freemail.hu
Sat May 17 10:08:18 CEST 2014


> a kuktában  (ez a gyári) a 112celsius eléréséhez 1,6bar-on kell (lehet),
> a bolti kukta súlyszelepet duplájára növelve 3,2baron 124-125 celsius
> érhető el
> 112 celsius borsó, kukorica, stb konzerválásához kell
> 125 celsius a húsos konzervekhez kell

Az OK, hogy nyomás alatt nagyobb hőfokon forr a víz, de vajon ez 
szükséges a sterilizáláshoz, vagy költséghatékony, mert pl. 100 fokon 
3-szor annyi idő kellene és az többe kerül.
A tapasztalat az, hogy a 100 fokos befőtt se megy tönkre évekig, csak 
nem tudni, hogy azért mert így is 100 %-os a fertőtlenítés, vagy azért 
mert szerencse volt, hogy nem járt arra éppen egy 100 fokot még kibíró 
organizmus.
Gyerekkoromban láttam a háziorvosnál a forróvizes injekció 
sterilizálót, abban nem volt plusz nyomás, szóval 100 fokon csinálta.

Üdv.: gyapo



More information about the Elektro-etc mailing list