[elektro-etc] Citromsav, azaz aszkorbinsav, azaz C-vitamin
gyapo
gyapo at freemail.hu
Sat May 17 10:08:18 CEST 2014
> a kuktában (ez a gyári) a 112celsius eléréséhez 1,6bar-on kell (lehet),
> a bolti kukta súlyszelepet duplájára növelve 3,2baron 124-125 celsius
> érhető el
> 112 celsius borsó, kukorica, stb konzerválásához kell
> 125 celsius a húsos konzervekhez kell
Az OK, hogy nyomás alatt nagyobb hőfokon forr a víz, de vajon ez
szükséges a sterilizáláshoz, vagy költséghatékony, mert pl. 100 fokon
3-szor annyi idő kellene és az többe kerül.
A tapasztalat az, hogy a 100 fokos befőtt se megy tönkre évekig, csak
nem tudni, hogy azért mert így is 100 %-os a fertőtlenítés, vagy azért
mert szerencse volt, hogy nem járt arra éppen egy 100 fokot még kibíró
organizmus.
Gyerekkoromban láttam a háziorvosnál a forróvizes injekció
sterilizálót, abban nem volt plusz nyomás, szóval 100 fokon csinálta.
Üdv.: gyapo
More information about the Elektro-etc
mailing list