[elektro-etc] Citromsav, azaz aszkorbinsav, azaz C-vitamin
Cser Tamas
maguspr53 at gmail.com
Wed May 14 20:29:19 CEST 2014
Szondi <szondilaszlo at gmail.com> írta, 2014. 05. 14.:
> Szia Mágus!
>> a kuktában (ez a gyári) a 112celsius eléréséhez 1,6bar-on kell (lehet),
>> a bolti kukta súlyszelepet duplájára növelve 3,2baron 124-125 celsius
>> érhető el
>> 112 celsius borsó, kukorica, stb konzerválásához kell
>> 125 celsius a húsos konzervekhez kell
>>
> Miért is? A csírátlanításhoz elég a tartósabb 90 fok is. Vagy van más oka?
konzervgyári tankönyvekben volt a hőkezelési képletek garmada,
1/2 litere, 8decis, 1literes, 5 literes üvegekhez, ill fémdobozosokhoz
x perc felfűtés (100-ról pl. 112-re) - y perc hőntartás - z perc
visszahülési sebesség
ezek vegyszermentesen,
90celsius + borkén --> fehérhüvelyes zöldbabhoz színtartósítással is
de rizses lecsó kolbásszal, szalontüdő, sertéspörkölt sűrű szaftban, stb
még 112celsius ellenére sem marad életben, de 125celsius kell neki a
hőkezeléshez, és így 1évig garantáltam megmarad +22 celsiusos
környezetben is
More information about the Elektro-etc
mailing list