[elektro-etc] Ízfokozó
Acs Gabor
levlista at e8e.eu
Sat Mar 9 23:17:00 CET 2013
Szerintem meg egyáltalán nem a 33% esélyt kell adni mindegyik kategóriának.
Mondjuk tudod, hogy a bolti chips semennyire sem hasznos, viszont káros,
így nem eszed.
Van akinek a szemében már ez parázás, meg hogy akkor minek élni, ha a jó
dolgokat nem csinálhatod.
Ha módod van ellenőrizni, hogy a hús hol és hogyan készült, és a jónak
minősítettet veszed, tettél valamit, ha nem, csak a tecsoban leveszed a
legolcsóbbat a polcról, mivel úgysem tudhatom alapon mindegy, akkor nem
tettél semmit.
És így tovább, van akinek a szemében ez mind parázás, van akinek ez
tudatosság, megfontoltság és belefér a mindennapi életébe.
Ma volt a Spektrumon Jamie Oliver műsora, kb. 20 angol átlagemberrel
foglalkoztak. Na ezt látnotok kellett volna. Az egyik csak húst és
krumplit evett, a másik folyamatos KFC kaján élt, a harmadik
gyorsfagyasztott készételeken. De az egységes volt, hogy zöldséget nem
hajlandóak enni, azt utálják és kiköpik. Egy csaj aki napi 2-3 liter
kólát iszik, mondjuk jó kövér is volt.
A nők mind elmondták, hogy szó szerint lusták főzni, ezért eszik a
készételeket. A tudós elmondta, hogy az 50-es évek környékén kezdődött
ez az egész, amikor a nők elkezdtek dolgozni, akkor lendült fel a
készétel iparág, és onnantól folyamatosan nő a kaják cukor és
sótartalma, ezzel párhuzamosan a nők csípő és derék körfogata, a
cukorbetegek száma stb.
Ami érdekes volt, hogy 3 embernél mérték a májuk zsírszintjét. Egy volt
viszonylag normál testsúlyú és fiatal (szemre inkább vékonynak tűnt),
egy volt túlsúlyos, és egy abnormálisan kövér. Természetesen a kövér
volt a legrosszabb állapotban, de meglepő módon a normál fazon mája
sokkal zsírosabb volt, mint a túlsúlyosnak minősítetté, mert a túlsúlyos
sportol rendszeresen. Tehát ebből az jött ki, hogy a BMI nem minden,
simán lehet egy rosszabb BMI-jű ember sokkal egészségesebb, mint a jó BMI-s.
Nekem sem helyem, sem időm (sem szakértelmem) gazdálkodni, növényt
termeszteni, tehát kénytelen vagyok valahogy mérlegelni, mit veszek meg
a boltban, és meg is teszem, így nem a 33% érvényesül.
Gábor
2013.03.09. 22:52 keltezéssel, "H.István" írta:
> 2013.03.09. 21:16 keltezéssel, Benedek I. írta:
>> "H.István" wrote:
>>>> Nekem ez jött le és ez az ésszeru hozzáállás is. Nem pedig a
>>>> nyavalygás, hogy jaj mi lehet benne, mitol zöldül a fülem, mitol
>>>> halok rakásra.:)
>>>
>>> Khm...:
>>> "Es sorolhatnak napestig. Szerintem csak bizni lehet a veletlenben,
>>> hogy talan nem ezektol patkolunk el... "
>>
>> Szerintem ez már parázás a javából.
>> Az a lényeg, hogy 3 féle táplálékfajta létezik:
>> 1. ártalmas
>> 2. semleges
>> 3. Hasznos
>> Ha mindegyiknek 33% esélyt adsz a maga kategóriájában, es
>> változatosan táplálkozol (mindent eszel, de módjával), akkor helyesen
>> cselekszel, mert így a legkisebb az esélyed, hogy több ártalmas kaját
>> eszel, mint a másik két fajtából.. Ezzel persze azokra az
>> élelmiszerekre célzok, amiket nem kerülhetsz ki, csak választhatsz
>> közülük. Tehát továbbra is a fo cél a saját termény és/vagy az
>> ellenorzött forrásból való alapanyagok. Nincs konzerv, zacskós
>> szarságok, darálmányok, gyári szószok és egyebek, otthon kell fozni
>> és mindent magad, semmi konyhakész pancs!
>
> És ezt most miért nekem magyarázod? ;) 20 éve így élek (amennyire az
> aktuális körülmények között tudok), és úgy vélem, ez is nagyban
> hozzájárul pl. az öröklött bajaim kordában tartásához.
>
> HI
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list