[elektro-etc] grillezés
Acs Gabor
levlista at e8e.eu
Sun Jul 7 23:30:46 CEST 2013
Köszi a leírást, bi.-nek is!
Akkor végre jöhet a trollkodás :)
Szalicil tudtommal rákkeltő.
A boltiban pedig nincs semmi a cukron és a barackon kívül, gondolom
ehhez olyan technológia kell, ami otthon nincs.
Tényleg, azt már számoltátok, hogy a házi módszerrel mennyi barack kell
1 kiló lekvárhoz?
Nekem egyébként nincs normális kamrám, csak egy valami, amit a konyhából
választottak le. Asszony szokott lekvárt főzni, a télen pl. volt csomó
üveg valami narancs-grapefruit asszem, nagyon finom volt. De előfordul
(ha nem is sokszor), hogy megbuggyan. Gondolom a rendes kamra hiányán
kívül a másik ok, hogy egy nő ezt is emocionálisan csinálja, van a
gyümölcs, azt úgy kell kevergetni, meg üvegbe rakni, de hogy mi miért,
meg víztelenítés ugye :)
Anyám ribizlilekvárja nálam az egyik favorit, na meg persze a hecsedli.
Aztán van anyámnak egy olyan receptje, hogy hidegen eltett meggy, na azt
amikor beépíti a csokitortába, az igen!
Gábor
2013.07.07. 23:04 keltezéssel, Kovács József írta:
>
>
> 2013.07.07. 21:33 keltezéssel, Acs Gabor írta:
>> Igen, ez lenne a tuti megoldás, csak ezt meg nem csinálom :)
>>
>> Mint annyi minden mást sem, épp most rúgtam össze a port a zasszonnyal,
>> mert elkezdett cseszegetni, hogy még ezt is meg kell csinálni, meg azt,
>> meg amazt, mintha nem lenne így is A0-ás a todo listám.
>>
>> Amúgy mi a módszered, mennyi cukor megy a barackhoz, megy-e benzoát vagy
>> hasonló, üveget hogyan sterilizálod stb.?
>
> Az barack jó, ami már kezd lottyadtá válni az érettségtől.
> És illatra-ízre is finom....
>
> barack kiválogat, megmos hideg vízzel
> forró vízzel leforáz, hűlni hagy
> héj a késsel lehúz, kimagoz
> kézzel, darálóval, vagy akármivel összetör
>
> étkezésre max. 25-30 dkg/kg cukor hozzáad
> (ízlés és érettség függvénye)
> Sütésre ~50 dgk/kg cukor kell hozzá
>
> Lassú tűzön, állandó keverés mellett főz.
> Vigyázat könnyen leragad és leég az alja cukor miatt.
> Nem szabad nagyon rotyogtatni, akkor elmegy gyümölcs íz belőle.
> Eleinte habzik, majd kisimul ....
> Amikor kisimul, lehet nézegetni, hogy elég vízmentes-e már?
> Ehhez fél kanálnyit egy fehér tányérra raksz.
> HA, még vizet ereszt maga köré a minta akkor még főzni kell.
> A lekvár főzés célja végül is a fölösleges víz elforralása....
>
> Csavaros tetejű üveget célszerű használni hozzá.
> Mindig új fedelet kell használni, csak az zár biztosan!
> (a használtban, már deformálódott a záró gumi réteg, bár
> rutinnal kilehet válogatni olyanokat amik még 1X jók lesznek...)
>
> Csak sértetlen szélű üveget használj... zárási okból.
>
> Az üveget (és fedelet) mosogatószerrel tisztára mosni.
> Öblíteni és fejjel lefelé kicsöpögtetni pl. kéztörlő papíron
> Csak száraz üvegbe érdemes rakni a lekvárt....
>
> A lekvárt forrón kell az üvegbe tölteni.
> Egy műanyag (rossz hővezető!) tálcára célszerű
> több üveget (8-10) is kirakni és merőkanállal
> gyorsan-ügyesen tölteni őket.
> Elsőre csak mindnek az aljába ~ 2 újjnyit
> (hőstressz!) és csak aztán tele tölteni őket.
>
> A tetejére egy késhegynyi szalicil kerül.
> És azonmód melegen lezárás a fedéllel, jól ráhúzva a menetet.
> A töltés során fontos a sterilitás fenntartása...
>
> Töltés+zárás után máris mehet a dunsztba! és abban hűl ki.
> Dunszt: pár réteg pléd, rossz kabát, akármi, ami jól hőszigetel.
>
> A forrón töltés+zárás+dunszt segíti a sterilitás fenntartást!
> Illetve a kihűlő cucc kis vacuumot képez a lekvár fölött, ami
> a fedelet rászívja az üveg szájára, így tud a gumi réteg
> légmentesen zárni a kihűlés során...
>
> Ha, kihűlt a dunsztban, lehet szép fényesre törölni
> az üveget kívülről és mehet is a (sötét-hűvös) polcra :-)
>
> Nem olyan bonyi, mint olvasni ...
> Viszont idő, munka és hely igényes.
> Nomeg kell egy jó nagy 15-20 literes lábas is.
>
> 20 kg barackkal 2 ember reggeltől délután közepéig végez.
>
> KJ
>
>> Gábor
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list