[elektro-etc] grillezés
Kovács József
kj at faldeko.hu
Sun Jul 7 23:04:59 CEST 2013
2013.07.07. 21:33 keltezéssel, Acs Gabor írta:
> Igen, ez lenne a tuti megoldás, csak ezt meg nem csinálom :)
>
> Mint annyi minden mást sem, épp most rúgtam össze a port a zasszonnyal,
> mert elkezdett cseszegetni, hogy még ezt is meg kell csinálni, meg azt,
> meg amazt, mintha nem lenne így is A0-ás a todo listám.
>
> Amúgy mi a módszered, mennyi cukor megy a barackhoz, megy-e benzoát vagy
> hasonló, üveget hogyan sterilizálod stb.?
Az barack jó, ami már kezd lottyadtá válni az érettségtől.
És illatra-ízre is finom....
barack kiválogat, megmos hideg vízzel
forró vízzel leforáz, hűlni hagy
héj a késsel lehúz, kimagoz
kézzel, darálóval, vagy akármivel összetör
étkezésre max. 25-30 dkg/kg cukor hozzáad
(ízlés és érettség függvénye)
Sütésre ~50 dgk/kg cukor kell hozzá
Lassú tűzön, állandó keverés mellett főz.
Vigyázat könnyen leragad és leég az alja cukor miatt.
Nem szabad nagyon rotyogtatni, akkor elmegy gyümölcs íz belőle.
Eleinte habzik, majd kisimul ....
Amikor kisimul, lehet nézegetni, hogy elég vízmentes-e már?
Ehhez fél kanálnyit egy fehér tányérra raksz.
HA, még vizet ereszt maga köré a minta akkor még főzni kell.
A lekvár főzés célja végül is a fölösleges víz elforralása....
Csavaros tetejű üveget célszerű használni hozzá.
Mindig új fedelet kell használni, csak az zár biztosan!
(a használtban, már deformálódott a záró gumi réteg, bár
rutinnal kilehet válogatni olyanokat amik még 1X jók lesznek...)
Csak sértetlen szélű üveget használj... zárási okból.
Az üveget (és fedelet) mosogatószerrel tisztára mosni.
Öblíteni és fejjel lefelé kicsöpögtetni pl. kéztörlő papíron
Csak száraz üvegbe érdemes rakni a lekvárt....
A lekvárt forrón kell az üvegbe tölteni.
Egy műanyag (rossz hővezető!) tálcára célszerű
több üveget (8-10) is kirakni és merőkanállal
gyorsan-ügyesen tölteni őket.
Elsőre csak mindnek az aljába ~ 2 újjnyit
(hőstressz!) és csak aztán tele tölteni őket.
A tetejére egy késhegynyi szalicil kerül.
És azonmód melegen lezárás a fedéllel, jól ráhúzva a menetet.
A töltés során fontos a sterilitás fenntartása...
Töltés+zárás után máris mehet a dunsztba! és abban hűl ki.
Dunszt: pár réteg pléd, rossz kabát, akármi, ami jól hőszigetel.
A forrón töltés+zárás+dunszt segíti a sterilitás fenntartást!
Illetve a kihűlő cucc kis vacuumot képez a lekvár fölött, ami
a fedelet rászívja az üveg szájára, így tud a gumi réteg
légmentesen zárni a kihűlés során...
Ha, kihűlt a dunsztban, lehet szép fényesre törölni
az üveget kívülről és mehet is a (sötét-hűvös) polcra :-)
Nem olyan bonyi, mint olvasni ...
Viszont idő, munka és hely igényes.
Nomeg kell egy jó nagy 15-20 literes lábas is.
20 kg barackkal 2 ember reggeltől délután közepéig végez.
KJ
> Gábor
More information about the Elektro-etc
mailing list