[elektro-etc] Ez most hogy? (Szalicil)
Benedek I.
renyta at t-online.hu
Wed Aug 21 18:54:35 CEST 2013
Szondi wrote:
> Szia !
>
> 2013.08.21. 17:30 keltezéssel, Benedek I. írta:
>> Sőt, már jó ideje egyáltalán nem használunk semmilyen tartósítót (a
>> kiforrázott üvegeken és a szükséges higiénián kívül) és soha nem
>> romlik, nem penészedik meg az eltett cucc.
>>
>> bi
>
> Csak egy apróság: hogyan raksz el savanyúságot? Mert ott nem opció a
> dunsztolás, annyi ecet meg só nem "fér" bele, hogy meggátolja a
> bacikat, gombákat.
Vegyük csak az egyszerű kovászos uborkát. Semmi tartósító, sőt! Egy fél
szelet kenyér kell a tetejére, fűszerek, aztán ki a napra. Pár nap múlva
leszűröd, kisebb üvegekbe teszed és a pinyóban eláll jövő tavaszig.
> És a befőttet is célszerű hőkezelés nélkül eltenni. (cseresznye,
> meggy, szilva stb.)
> Oda azért illik valamit csepegtetni, mert nagyon gyorsan eluralkodik a
> káosz az üvegben. :)
> Szóval, tartósító, bizonyos dolgoknál elengedhetetlen. Hogy melyik, az
> lehet vita tárgya.
Már írták, hogy só, ecet, cukor, alkohol. Ezek a tartósítók. De a
legfontosabb a tisztaság, kiforrázott edény az alapja mindennek. Lehet a
cuccokat is forrázni mielőtt elteszed, de nem szükséges.
>
bi
More information about the Elektro-etc
mailing list