[elektro-etc] Két kérdés /cuki

Acs Gabor levlista at e8e.eu
Mon Sep 17 16:52:19 CEST 2012


Amíg nem jártál ezeknél a cégeknél, fogalmad sincs, milyenek ezek a 
fagyik. Mivel majdnem mindenhol ezeket a porfagyikat kapni, a többség 
azt hiszi, hogy a fagyi az hideg, édes, és van valamilyen színe, meg 
ízesítése.
A Várinál csupa díjnyertes fagyi, kint vannak a falakon a díjak, 
oklevelek, melyik fagyi milyen nemzetközi versenyen milyen helyezést ért 
el. Azt nem lehet porfagyival megnyerni. Veszel mondjuk egy zserbó, vagy 
zacher fagyit, és a gombócod fele ténylegesen olyan sütiből van. Ezt 
porból nem lehet megcsinálni. A gyümölcsfagyi csupa gyümölcs, az 
alapanyag biotej, nyírfacukor, meg ilyenek. Szerinted a céklafagyihoz 
hol szerzik be a port?
Itt a legdrágább évek óta a fagyi, idén 260Ft volt egy gombóc. Mégis 
olyan sor áll, hogy nem tudsz úgy odamenni, ne kelljen jónéhány percet 
szobroznod a fagyidért.

A Fragola meg ezt állítja magáról a FB oldalán:
"Fagylaltjainkhoz édesítő...
szerként szőlőcukrot használunk.
A végeredményként kapott selymes és könnyű desszertfagylalt 60% friss, 
vagy fagyasztott gyümölcsöt, krémfagylaltok esetében tömény, 80-100%-os 
(aromák és porok nélküli) sűrítményeket tartalmaz. Amellett, hogy a 
klasszikus ízeket a legmagasabb színvonalon kreáljuk meg, célul tűztük 
magunk elé, hogy egészen új, saját kreációkkal is elkápráztassuk a 
közönséget. Ilyenek a rövid idő alatt fogalommá vált pisztácia, 
gorgonzola, gyömbér, vagy csokoládé fondente fagylaltunk.
"

Erdősék Budaörsről hozzák a cuccot, ha por lenne, nyugodtan 
megkeverhetnék ott helyben is. De melyik olasz gyártó készít 
vaníliáskarika fagyiport?



Gábor


2012.09.17. 16:23 keltezéssel, Kovács József írta:
> Ezek is porból dolgoznak ...100%
> Mamár senki nem szarakodik a "házi" alaplével,
> mert munkás, SZAKEMBER kell hozzá és
> nyűgös miatt az ÁNTSZ is...
>
> Csak a jobbak nem az olcsó alapport használják vízzel, hanem
> rászánnak adagonként még 20-25 Ft-t a jobb alapporra,
> a tejre-tejszínre és az egyéni ízesítőkre....
>
> Aztán kiírják, hogy "kézműves fagylalt".
>
> ------------
>
> Ma már a különböző igényeknek megfelelően nagyon sokféle alappor közül 
> van lehetősége választani a fagylaltkészítőknek.
> Az 1 l folyadékhoz adható 50 g-os, 100 g-os, sőt 150 g-os alapporok 
> mást és mást tudnak.
>
> Minél magasabb az előírt adagolás, annál jobb minőségű a végtermék, 
> hiszen egy 50 g-os alapporhoz még egyéb cukrokat, 
> szárazanyagtartalom-növelőket kell adagolni azért, hogy igazán finom 
> legyen a termékünk, nagyobb a hibalehetőség a méréseknél.
> A nagyobb adagolású alapporokban többféle stabilizátort, emulgeálót, 
> és egyéb anyagot tudnak eloszlatni ahhoz, hogy tökéletes fagylaltot 
> kaphassunk.
>
>  Ma már a magukra valamit is adó magyar fagylaltkészítők általában 
> 50-es alapokkal dolgoznak.
> A kiemelkedő minőségre törekvő kollégák pedig már egyre többen 
> választják az Olaszországban általánosan elterjedt 100-as alapokat is.
>
> Sőt, Olaszország piacvezető fagylaltalap-gyártója,
> az Aromitalia biztosítja a magyar piacon is a folyamatos fejlődés,
> a továbblépés lehetőségét – kívánságra akár csúcsminőségű 150-es 
> alapokat is szállít vevőinek.
>
> Attól pedig nem kell tartanunk, hogy a magas adagolású alapporokkal 
> esetleg egyforma („egyen-”) fagylaltok készülnének a különböző 
> üzletekben, hiszen a különböző technológiai adottságok, a hozzáadott 
> anyagok és nem utolsósorban a fagylaltkészítő ízlése egyedivé varázsol 
> minden kézműves fagylaltot, így elképzelhetetlen két különböző 
> üzletben azonos fagylaltokkal találkozni.
> ------
>
> KJ
>
>
>
> 2012.09.17. 14:10 keltezéssel, Acs Gabor írta:
>> Most csak eszembe jutott, hogy az elmúlt napokban sikerült letesztelnem
>> két sokat dicsért fagyizót, tényleg nagyon finomak. Ajánlanám
>> figyelmetekbe, bár a tölcsért itt is a pénzezős ember fogja, úgyhogy én
>> nem sokat fogok ezekhez járni, de lehet kis tálkába is kérni. Számomra
>> abszzolút új volt a Gorgonzola és a Camambert fagyi, de a csoki fondant,
>> vagy a levendulás citrom se semmi. Vagy mondjuk a mazsolás krémtúró, meg
>> a vaníliáskarika fagyi.
>>
>> Egyik a belvárosban, a Nagymező utca 7.-ben (Oktogonhoz közel) a 
>> Fragola.
>> Másik az Etele tér 3-ban (Kelenföldi pu.-nál) az Erdős és Fiai.
>> Mindegyik saját készítésű, mesterséges anyagok nélküli fagyi.
>>
>> Gábor
>>
>>
>> 2012.09.17. 13:54 keltezéssel, Milleschich. János írta:
>>>
>>> ----- Original Message ----- From: "Acs Gabor" <levlista at e8e.eu>
>>> To: <elektro-etc at tesla.hu>
>>> Sent: Monday, September 17, 2012 1:25 PM
>>> Subject: Re: [elektro-etc] Két kérdés
>>>
>>>
>>>>  Megkóstoltam, érezni lehet már az állagán, ahogy rágod, hogy tocsog
>>>> a zsírtól. A rányomtatott táblázat szerint 30% a zsírtartalma, és 25%
>>>> cukor. A zsír az úgynevezett hidrogenizált növényi zsiradék. A
>>>> zsírtartalmon belül a telített zsírok aránya olyan magas,
>>>
>>> Lehet, hogy valami túlélő kekszet vett a  zasszony.
>>> Ha odaadod egy  "serpának", egy hétig a hátán tarthatod a málhát, le
>>> sem kell venni éjszakára sem, amilyen takarékosan bánnak az
>>> enerdzsivel. :-)
>>> Vagy célzásnak gondolta, jó lesz körülnézned. :-)
>>>
>>>> Namost akkor ezeknek a termelése mivel magyarázható, a gyártók
>>>> tudatlanságával, vagy lelkiismeretlenségével? Illetve ha a nép egy
>>>> jelentős része ebbe nem gondol bele, de ízlik neki és van rá igénye,
>>>> akkor helyes ezt eladni nekik?
>>>
>>> Nem tudom Gábor.
>>> Talán az is lehet, hogy valamelyik konkurens cég csinált egy ilyet,
>>> tett bele jó ízesítőt, ízfokozót, és vették mint a cukrot.
>>> Látta a nyereség nagy rajta, nem akart lemaradni, ő is megcsinálta,
>>> csak 3% százalékkal több növényi zsirral, és így tovább.
>>> Felküzdötték a végén 30%-ra. :-(
>>> Csak ritkán nézem meg a címkéket, de most hogy mondod, van a Lidl-ben
>>> egy keksz, vagy inkább linzer, karika formájú, nagyon szeretem, teával
>>> meg különösen finomnak tartom. A doboza szokott egy picit zsíros lenni
>>> belülről, lehet, hogy abban is van rengeteg ?!
>>> Legközelebb megnézem, de ettől függetlenül veszek megint legközelebb,
>>> mert számomra finom.
>>>
>>>
>>>> Akkor miért nem lehet Heroint kapni a lidiben?
>>>
>>> Mert biztosan rászoknál, aztán a meló meg maradna egy helyben,
>>> "kiccálád" meg éhezne a drogos apja miatt. :-)
>>>
>>> Üdv!
>>> János.
>>>
>>
>>
>>
>> -----
>> A(z)  üzenetben nem található vírus.
>> Ellenőrizte: AVG - www.avg.com
>> Verzió: 2012.0.2221 / Vírus adatbázis: 2437/5272 - Kiadás dátuma:
>> 2012.09.16.
>>
>>
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list