[elektro-etc] Két kérdés
Xorn
toth.endre at gmail.com
Mon Sep 17 13:59:29 CEST 2012
Konkrétan a kötözött sonkánál ez nincs annyi, mert abban van bőr és
zsír is bőven (ezek aránya max. 40% lehet, ha jól emlékszem a cikkre,
plusz páclé, plusz olyan "fehérje", amit mi nem neveznénk húsnak).
Best regards,
Andy
2012/9/17 Acs Gabor <levlista at e8e.eu>:
> Nekem is 70-80% közötti páclé arány rémlik a gépsonkáknál.
>
>
> Gábor
>
>
> 2012.09.17. 12:53 keltezéssel, Xorn írta:
>>
>> Érdekes volt a Malajkaraj blog levezetése arról, hogy mi is az, hogy
>> húsvéti sonka. Konkrétan a gyorspácolt, kötözött sonkát elemezte ki,
>> hogy az élelmiszeripari szabvány szerint mennyi kell legyen benne az,
>> amit te meg én ránézésre húsnak neveznénk. Az érték igen meglepő:
>> 12%!!!
>>
>> A többi meg olyasmi, ami nekünk ugyan nem hús, de a szabvány
>> megengedi, hogy beletegyék a húsvéti kötözött "sonkába" adott
>> százalékban... (Gugli felhozza találatban a cikket, de már nincs ott
>> az oldalon, 2009-es írás amúgy.)
>>
>> Best regards,
>> Andy
>>
>> 2012/9/17 Acs Gabor<levlista at e8e.eu>:
>>>
>>> Szia János,
>>>
>>> Sőt, úgy emlékszem Dexter világosított fel annak idején valami olyan
>>> táppal
>>> kapcsolatban, amitől gélesedik az állat vére a szöveteiben, hogy még azt
>>> is
>>> megvegyük.
>>> Tényleg így van, ahogy írod, hogy nem lehet már lepirítani a húst.
>>> Illetve a
>>> sütés végre alig marad belőle valami. Azért ez is a kapitalizmus egy
>>> érdekes
>>> hajtása, a profit érdekében bármit lehet, amit nem tilos. Úgyhogy ahogy
>>> bevezették a készítményeken a kis címkét, ahol fel kell tüntetni az
>>> összetevőket, előírhatnák a víztartalom kiírásának kötelezettségét
>>> (néhány
>>> gépsonkára ráírják, páclé néven, egész meglepő százalékokat lehet
>>> olvasni),
>>> illetve hozhatnának szabályt, ahogy van gyümölcslé, gyümölcsital,
>>> előírhatnák hogy valami más neve legyen mondjuk 5% víztartalom feletti
>>> húsoknak. Aztán aki akarja, veheti a hígat, a másik meg megfizetheti a
>>> 'töményet'.
>>>
>>> Egyre több embertől hallom, hogy beülnek az autóba, és valami tanára
>>> mennek
>>> húst vásárolni, lehet hogy érdemes lenne.
>>>
>>> Gábor
>>>
>>>
>>> 2012.09.17. 12:18 keltezéssel, Milleschich. János írta:
>>>>
>>>> Szia Gábor!
>>>>
>>>> ----- Original Message ----- From: "Acs Gabor"<levlista at e8e.eu>
>>>> To:<elektro-etc at tesla.hu>
>>>> Sent: Monday, September 17, 2012 11:15 AM
>>>> Subject: Re: [elektro-etc] Két kérdés
>>>>
>>>>
>>>>> Na ilyen téren csodát láttam mostanában többször is pulyka és csirke
>>>>> sütésnél. Megkérgesítettem ahogy kell, aztán pár perc múlva vagy egy
>>>>> bögrényi víz lett a hús alatt, a semmiből.
>>>>
>>>>
>>>>> Gábor
>>>>
>>>>
>>>> Nem a semmiből jön az a víz, bele van az csinálva rendesen a
>>>> "gyártásnál"
>>>> :-(
>>>> És ez sajnos minden állatfajra igaz, ha nem otthon tartod szabad
>>>> tartásban.
>>>> A hajdan volt jó maszek hentescégek is ráálltak a felfújt, tápos húsok
>>>> felvásárlására.
>>>> Így több a haszon, a vevő meg egy darabig, még lendületből ott vásárol.
>>>>
>>>> Évek óta nem tudok egy jó pörköltet csinálni ( bolti húsból ), mert nem
>>>> lehet megpörkölni.
>>>> Csak fő a saját levében.
>>>> Egy jó sportos kakascombnak nincs párja, amelyik még reggel hajkurászta
>>>> a
>>>> tyúkokat. :-)
>>>> "Na, az a valami"
>>>>
>>>> Üdv!
>>>> János.
>>>>
>>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list