[elektro-etc] Két kérdés

Xorn toth.endre at gmail.com
Mon Sep 17 12:53:17 CEST 2012


Érdekes volt a Malajkaraj blog levezetése arról, hogy mi is az, hogy
húsvéti sonka. Konkrétan a gyorspácolt, kötözött sonkát elemezte ki,
hogy az élelmiszeripari szabvány szerint mennyi kell legyen benne az,
amit te meg én ránézésre húsnak neveznénk. Az érték igen meglepő:
12%!!!

A többi meg olyasmi, ami nekünk ugyan nem hús, de a szabvány
megengedi, hogy beletegyék a húsvéti kötözött "sonkába" adott
százalékban... (Gugli felhozza találatban a cikket, de már nincs ott
az oldalon, 2009-es írás amúgy.)

Best regards,
Andy

2012/9/17 Acs Gabor <levlista at e8e.eu>:
> Szia János,
>
> Sőt, úgy emlékszem Dexter világosított fel annak idején valami olyan táppal
> kapcsolatban, amitől gélesedik az állat vére a szöveteiben, hogy még azt is
> megvegyük.
> Tényleg így van, ahogy írod, hogy nem lehet már lepirítani a húst. Illetve a
> sütés végre alig marad belőle valami. Azért ez is a kapitalizmus egy érdekes
> hajtása, a profit érdekében bármit lehet, amit nem tilos. Úgyhogy ahogy
> bevezették a készítményeken a kis címkét, ahol fel kell tüntetni az
> összetevőket, előírhatnák a víztartalom kiírásának kötelezettségét (néhány
> gépsonkára ráírják, páclé néven, egész meglepő százalékokat lehet olvasni),
> illetve hozhatnának szabályt, ahogy van gyümölcslé, gyümölcsital,
> előírhatnák hogy valami más neve legyen mondjuk 5% víztartalom feletti
> húsoknak. Aztán aki akarja, veheti a hígat, a másik meg megfizetheti a
> 'töményet'.
>
> Egyre több embertől hallom, hogy beülnek az autóba, és valami tanára mennek
> húst vásárolni, lehet hogy érdemes lenne.
>
> Gábor
>
>
> 2012.09.17. 12:18 keltezéssel, Milleschich. János írta:
>>
>> Szia Gábor!
>>
>> ----- Original Message ----- From: "Acs Gabor" <levlista at e8e.eu>
>> To: <elektro-etc at tesla.hu>
>> Sent: Monday, September 17, 2012 11:15 AM
>> Subject: Re: [elektro-etc] Két kérdés
>>
>>
>>> Na ilyen téren csodát láttam mostanában többször is pulyka és csirke
>>> sütésnél. Megkérgesítettem ahogy kell, aztán pár perc múlva vagy egy
>>> bögrényi víz lett a hús alatt, a semmiből.
>>
>>
>>> Gábor
>>
>>
>> Nem a semmiből jön az a víz, bele van az csinálva rendesen a "gyártásnál"
>> :-(
>> És ez sajnos minden állatfajra igaz, ha nem otthon tartod szabad
>> tartásban.
>> A hajdan volt jó maszek hentescégek is ráálltak a felfújt, tápos húsok
>> felvásárlására.
>> Így több a haszon, a vevő meg egy darabig, még lendületből ott vásárol.
>>
>> Évek óta nem tudok egy jó pörköltet csinálni ( bolti húsból ), mert nem
>> lehet megpörkölni.
>> Csak fő a saját levében.
>> Egy jó sportos kakascombnak nincs párja, amelyik még reggel hajkurászta a
>> tyúkokat. :-)
>> "Na, az a valami"
>>
>> Üdv!
>> János.
>>
>



More information about the Elektro-etc mailing list