[elektro-etc] tojásfőző
Elight
elight at gmail.hu
Tue Mar 27 13:42:50 CEST 2012
Bocs hogy belekotty,
ez tapasztalatilag is így van...
Tényleg, amig nem sóztuk főzés előtt a vizet ,
addig sokkal inkább kínszevedés volt pucolni.
Ha pontosan tartjuk a szertartást , mindig teljes siker,
kivéve ha a tojás nagyon állott.
Gondolom van ennek valami fiz- vagy kémiai oka is..
Pl Azt is már hallottam valahol,
hogy a diót is, ha szedés után sósvízben
áztatják, és utána megszárogatják,
akkor a héjja sokal apróbb szilánkosra törik.
Ezáltal könyebb lehet a pucucolása, és kevesebb
diótörmelék keletkezik.
Nem tudom pl. ez mennyire igaz,
mert még sohasem próbáltam.
De azért gondoltam már rá,
hogy egyszer mégis..
Üdv István
2012.03.27. 13:28:47 dátumon jhidvegi <jhidvegi at gmail.com> írta:
> gyapo wrote:
>> Asszony ráizgult a tojásfőzőre, de nem tudja hogy fog jelezni a
>> megfelelő pillanatban. Van ilyen tapasztalata valakinek? Az eladók a
>> vaterán se nagyon tudják, bele kell önteni a vizet és főz. De mennyi
>> vizet, hogy állítható a hőfok, hogyan lehet beállítani, hogy mennyire
>> főjön meg?
>
> A tojásfőzőnél nemtom, hogy van, de a minap mondta valami főzős
> riportban egy avatott (szakács), hogy sós vízben 3 percig forrjon, aztán
> kikapcs, és 6 percig álljon csak a lében, aztán hidegvíz.
>
> Gondolom ez kb megfelel majdnem a 9 percig főzésnek, de így nem megy
> szét. A sós víz meg kicsit magasabb hőfokú forrás közben, mint a tiszta
> víz.
>
> Na aztán az idő rövidítésével tapasztalati alapon lehet lágytojatot is
> elkövetni.
>
> Hogy aztán a tojásfőző ehhez képest mit tud, mik állíthatók be, azt
> nemtom. Gondolom a végén a hidegvizes kezelést nem tudja, hacsaknem a
> csapra is rá van kötve. :-)
>
> hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list