[elektro-etc] tojásfőző

Elight elight at gmail.hu
Tue Mar 27 13:42:50 CEST 2012


Bocs hogy belekotty,
ez tapasztalatilag is így van...
Tényleg, amig nem sóztuk főzés előtt a vizet ,
addig sokkal inkább kínszevedés volt pucolni.
Ha pontosan tartjuk a szertartást , mindig teljes siker,
kivéve ha a tojás nagyon állott.
Gondolom van ennek valami fiz- vagy kémiai oka is..

Pl Azt is már hallottam valahol,
hogy a  diót is, ha szedés után sósvízben
áztatják, és utána megszárogatják,
akkor a héjja sokal apróbb szilánkosra törik.
Ezáltal könyebb lehet a pucucolása, és kevesebb
diótörmelék keletkezik.
Nem tudom pl. ez mennyire igaz,
mert még sohasem próbáltam.
De azért gondoltam már rá,
    hogy egyszer mégis..

Üdv István



2012.03.27. 13:28:47 dátumon jhidvegi <jhidvegi at gmail.com> írta:

> gyapo wrote:
>> Asszony ráizgult a tojásfőzőre, de nem tudja hogy fog jelezni a
>> megfelelő pillanatban. Van ilyen tapasztalata valakinek? Az eladók a
>> vaterán se nagyon tudják, bele kell önteni a vizet és főz. De mennyi
>> vizet, hogy állítható a hőfok, hogyan lehet beállítani, hogy mennyire
>> főjön meg?
>
> A tojásfőzőnél nemtom, hogy van, de a minap mondta valami főzős  
> riportban egy avatott (szakács), hogy sós vízben 3 percig forrjon, aztán  
> kikapcs, és 6 percig álljon csak a lében, aztán hidegvíz.
>
> Gondolom ez kb megfelel majdnem a 9 percig főzésnek, de így nem megy  
> szét. A sós víz meg kicsit magasabb hőfokú forrás közben, mint a tiszta  
> víz.
>
> Na aztán az idő rövidítésével tapasztalati alapon lehet lágytojatot is  
> elkövetni.
>
> Hogy aztán a tojásfőző ehhez képest mit tud, mik állíthatók be, azt  
> nemtom. Gondolom a végén a hidegvizes kezelést nem tudja, hacsaknem a  
> csapra is rá van kötve. :-)
>
> hjozsi




More information about the Elektro-etc mailing list