[elektro-etc] tojásfőző

Elight elight at gmail.hu
Tue Mar 27 12:44:40 CEST 2012


Szia,

Akkor már, nekünk inkább hadd maradjon
  a hagyományos módi:

A lényeg: "friss" falusi tojás..

Lágytoás:
Felteszem a vizet, és ha gyöngyözik
kevés ( csipet ) sót is teszek bele.
Mehetnek is bel a lébe a tojások..

Elszámolok 180-ig,
és egy kanállal kiszedegetem ahány lágytojásra
van szükségünk.

Amiket kikaptam,  10 -20 másodpercre hidevizes lábosba
mártom bele, és utána azonnal feltöröm.
A héjj minden maszat nálkül lemálik,
  természetesen a tolyás finoman kell kipottyantani ,
az fel ne repedjen.
A gyönyörű az állag, és a sárgája még teljesen lágy.

A maradékot a keménykedvelőknek,  még tiz percig főzöm.
A felütés hasonlóan könnyű.

Természetesen ilyenkor,  husvét táján, az az igazi,
ha a só helyett a maradék sonkafőző lében
történik a folyamat.

  :)

De csak azért vigyor, mert szájnyalósat éppen nem találtam.
Nyam , nyam ...

Készülhet a pirítós is!


Üdv István







2012.03.27. 12:29:28 dátumon Dienes József <dienes.jozsef at rh.uni-obuda.hu>  
írta:

> Szia!
>
> gyapo írta, 2012.03.27. 12:11-kor:
>> Asszony ráizgult a tojásfőzőre, de nem tudja hogy fog jelezni a  
>> megfelelő pillanatban. Van ilyen tapasztalata valakinek? Az eladók a  
>> vaterán se nagyon tudják, bele kell önteni a vizet és főz. De mennyi  
>> vizet, hogy állítható a hőfok, hogyan lehet beállítani, hogy mennyire  
>> főjön meg?
>
> A mienkhez adtak egy kis mérőpoharat, aminek a fenekéből kiáll egy szög.
>
> A szöggel kell kilyukasztani a tojásokat (hogy ne repedjenek szét),
> a pohár oldalán meg van három skála, mindegyik 1-től 6-ig.
> Az alsó skála a lágy, a középső a közepes, a felső a kemény.
> A megfelelő skálán addig a számig töltöd vízzel, ahány tojást akarsz
> egyszerre beletenni (ebből kitalálható, hogy a mienkbe 6 fér.)
> Aztán ezt a skálát saját tapasztalataid és ízlésed szerint
> felülbírálhatod persze.
>
> A vizet beleöntöd, a tojásokat bele-, a tetejét ráteszed, bekapcs.
> Amikor elfő a víz, egy hőérzékelő észreveszi, hogy a medencécske
> hőfoka 100 fok fölé melegedett, és eszeveszett sipákolásba kezd.
> Ekkor kikapcsolod, káromkodsz, hogy a tojások így is megrepedtek
> és/vagy kifolytak a felső lyukon, amit szúrtál.
>
> A tojásokat megpucolod, megeszed, és miután a tojásfőző kihűlt,
> a kifolyt tojásfehérjét valahogy lekapirgálod róla. Örülsz. :-)
>
>
> Üdv:
>     Józsi
>


-- 
Az Opera forradalmian új levelezőjét használva: http://www.opera.com/mail/



More information about the Elektro-etc mailing list