[elektro-etc] Lágytojás

Karoly Kovacs koka55 at kabsi.at
Sat Dec 1 22:48:48 CET 2012


Lyooovanna, keso van: :)))

firssesegben = frissesegben

fissseg = frissseg

Karoly


-------- Original Message --------

> Szerintem is frisseseg, de ezt mar csak nagyon-nagyon halkan merem
> hangoztatni azota, amiota tavaly(?) jol elmagyaraztatok nekem, hogy az
> izetlen ugyanaz, mint az iztelen. :)))
>
> Mert:
> 1. nemes -> nemes-seg
> 2. kecses -> kecses-seg
> 3. forro - forro-sag
>
> A firssesegben a szoto ugye friss. Ezt, ha a szabalyt pontosan akarnank
> alkalmazni, akkor fissseg lenne, de mivel a magyar nyelv keruli a harom
> massalhangzot, beilleszt egy e betut.
>
> Karoly
>
> -------- Original Message --------
>
>> http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__420779-frissesseg-vagy-frisseseg-olvasd-el-a-magyarazatot-is
>>
>> en ezt nem ertem .
>>
>> bye
>> dexter
>>
>>
>>
>> 2012. december 1. 22:01 Xorn írta, <toth.endre at gmail.com>:
>>
>>> Frisseség. Friss az alap, plusz ség, koze egy kotohangzo, mert harom "s"
>>> nem lehet egymas mellett. :-)
>>>
>>> Best regards,
>>> Andy
>>> On Dec 1, 2012 9:26 PM, "charles hoss" <charles.hoss at gmail.com> wrote:
>>>
>>>> no , akkor te vagy az en emberem :)
>>>> elso pont : tojas frissesseg . ennek allandonak kene lennie .
>>>> masodik pont itt te ugy latom hokozlest tudsz elkovetni - x ml viz y
>>> joule
>>>> hot kozol a tojasokkal amig ataramlik az oket korulvevo teren - ezt
>>>> kell
>>>> beloni ugy hogy a tojas frissessegi teszten atment nem oerg tojasokat
>>> mered
>>>> be .
>>>> masodik/b pont : ha vizfurdos tojasfozot csinalnal , akkor
>>>> meghatarozhato
>>>> lenne a tojasok beltartalmanak denaturacios pontja , hofoka - de erre a
>>>> kiserletre nem volt meg idom hogy elvegezzem . 67 fok remlik - lassu
>>>> fozesnel , 65-tol kene folfele menni es tesztelni mondjuk egy tizperces
>>>> ciklusidovel .
>>>>
>>>> a legfontosabb megis ugy erzem hogy a tojasok kora .
>>>> erre van egy sooldatos fajsulymereses eljaras - a megelozo orvostani
>>>> laborgyak tetelek kozott volt :) de hogy mi a konkret koncentracio arra
>>>> csak a google tud valaszt adni :)
>>>>
>>>> bye
>>>> dexter
>>>>
>>>>
>>>> 2012. december 1. 21:20 Huszti András írta,
>>>> <kyrk.5.dpg.hu at freemail.hu>:
>>>>
>>>>> ? Vettem egy tojásfőző gépet. Aki nem ismeri ezt a fajta gépet: Gömb
>>>>> alakú, vizet forral, ha elforr akkor elkezd pittyegni. A forrás
>>>>> ideje a
>>>> víz
>>>>> mennyiségével arányos. Van a tetején pici lyuk amin a gőz kijön.
>>> Sajnos a
>>>>> gép igen nagy szórást mutat a tojások lágyságát tekintve. Mivel én
>>>>> lágy
>>>>> tojást akarok enni nem hagyom annyiban. Elővettem a saját uC-s PID-es
>>>>> hőfokszabályzómat. Végül is villamosmérnök vagyok, rajtam nem
>>>>> foghat ki
>>>> egy
>>>>> hőfokszabályzás :) De most kellene egy pontos recept. Illetve egy
>>> recept
>>>>> ami alapján el tudok indulni. Nyilván nem akarok 5 doboz tojást
>>>>> elkisérletezni. Mivel a gép tetején van egy lyuk, így tudok
>>> hőmérsékletet
>>>>> mérni a tojásfőző térben. Elvileg ha feltöröm a tojást akkor a tojás
>>>>> belsejében is tudok mérni. A kérdés az, hogy a lágy tojáshoz milyen
>>> hőfok
>>>>> kell? Illetve mennyi ideig? Van erről valakinek valamilyen tudományos
>>>>> infója? Mi a különbség a lágy és kemény tojás között? Létezik pl egy
>>>>> hőmérséklet határ ami alatt ha tartom lágy tojás lesz/marad az időtől
>>>>> függetlenül mert valami folyamat nem megy végbe amitől kemény lesz?
>>> u.i.:
>>>>> Ágyúval lövök verébre illetve tojásra :) Lehet egyszerűbb lenne
>>> asszonyt
>>>>> megkérni csináljon lágytojás. De ha már itt van ez a tojásfőző gép és
>>> PID
>>>>> szabályzó..
>>>>
>>>
>>
>
>



More information about the Elektro-etc mailing list