[elektro-etc] Lágytojás

Karoly Kovacs koka55 at kabsi.at
Sat Dec 1 22:46:02 CET 2012


Szerintem is frisseseg, de ezt mar csak nagyon-nagyon halkan merem 
hangoztatni azota, amiota tavaly(?) jol elmagyaraztatok nekem, hogy az 
izetlen ugyanaz, mint az iztelen. :)))

Mert:
1. nemes -> nemes-seg
2. kecses -> kecses-seg
3. forro - forro-sag

A firssesegben a szoto ugye friss. Ezt, ha a szabalyt pontosan akarnank 
alkalmazni, akkor fissseg lenne, de mivel a magyar nyelv keruli a harom 
massalhangzot, beilleszt egy e betut.

Karoly

-------- Original Message --------

> http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__420779-frissesseg-vagy-frisseseg-olvasd-el-a-magyarazatot-is
> en ezt nem ertem .
>
> bye
> dexter
>
>
>
> 2012. december 1. 22:01 Xorn írta, <toth.endre at gmail.com>:
>
>> Frisseség. Friss az alap, plusz ség, koze egy kotohangzo, mert harom "s"
>> nem lehet egymas mellett. :-)
>>
>> Best regards,
>> Andy
>> On Dec 1, 2012 9:26 PM, "charles hoss" <charles.hoss at gmail.com> wrote:
>>
>>> no , akkor te vagy az en emberem :)
>>> elso pont : tojas frissesseg . ennek allandonak kene lennie .
>>> masodik pont itt te ugy latom hokozlest tudsz elkovetni - x ml viz y
>> joule
>>> hot kozol a tojasokkal amig ataramlik az oket korulvevo teren - ezt kell
>>> beloni ugy hogy a tojas frissessegi teszten atment nem oerg tojasokat
>> mered
>>> be .
>>> masodik/b pont : ha vizfurdos tojasfozot csinalnal , akkor meghatarozhato
>>> lenne a tojasok beltartalmanak denaturacios pontja , hofoka - de erre a
>>> kiserletre nem volt meg idom hogy elvegezzem . 67 fok remlik - lassu
>>> fozesnel , 65-tol kene folfele menni es tesztelni mondjuk egy tizperces
>>> ciklusidovel .
>>>
>>> a legfontosabb megis ugy erzem hogy a tojasok kora .
>>> erre van egy sooldatos fajsulymereses eljaras - a megelozo orvostani
>>> laborgyak tetelek kozott volt :) de hogy mi a konkret koncentracio arra
>>> csak a google tud valaszt adni :)
>>>
>>> bye
>>> dexter
>>>
>>>
>>> 2012. december 1. 21:20 Huszti András írta, <kyrk.5.dpg.hu at freemail.hu>:
>>>
>>>> ? Vettem egy tojásfőző gépet. Aki nem ismeri ezt a fajta gépet: Gömb
>>>> alakú, vizet forral, ha elforr akkor elkezd pittyegni. A forrás ideje a
>>> víz
>>>> mennyiségével arányos. Van a tetején pici lyuk amin a gőz kijön.
>> Sajnos a
>>>> gép igen nagy szórást mutat a tojások lágyságát tekintve. Mivel én lágy
>>>> tojást akarok enni nem hagyom annyiban. Elővettem a saját uC-s PID-es
>>>> hőfokszabályzómat. Végül is villamosmérnök vagyok, rajtam nem foghat ki
>>> egy
>>>> hőfokszabályzás :) De most kellene egy pontos recept. Illetve egy
>> recept
>>>> ami alapján el tudok indulni. Nyilván nem akarok 5 doboz tojást
>>>> elkisérletezni. Mivel a gép tetején van egy lyuk, így tudok
>> hőmérsékletet
>>>> mérni a tojásfőző térben. Elvileg ha feltöröm a tojást akkor a tojás
>>>> belsejében is tudok mérni. A kérdés az, hogy a lágy tojáshoz milyen
>> hőfok
>>>> kell? Illetve mennyi ideig? Van erről valakinek valamilyen tudományos
>>>> infója? Mi a különbség a lágy és kemény tojás között? Létezik pl egy
>>>> hőmérséklet határ ami alatt ha tartom lágy tojás lesz/marad az időtől
>>>> függetlenül mert valami folyamat nem megy végbe amitől kemény lesz?
>> u.i.:
>>>> Ágyúval lövök verébre illetve tojásra :) Lehet egyszerűbb lenne
>> asszonyt
>>>> megkérni csináljon lágytojás. De ha már itt van ez a tojásfőző gép és
>> PID
>>>> szabályzó..
>>>
>>
>



More information about the Elektro-etc mailing list