[elektro-etc] Lágytojás

charles hoss charles.hoss at gmail.com
Sat Dec 1 22:39:22 CET 2012


http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__420779-frissesseg-vagy-frisseseg-olvasd-el-a-magyarazatot-is
en ezt nem ertem .

bye
dexter



2012. december 1. 22:01 Xorn írta, <toth.endre at gmail.com>:

> Frisseség. Friss az alap, plusz ség, koze egy kotohangzo, mert harom "s"
> nem lehet egymas mellett. :-)
>
> Best regards,
> Andy
> On Dec 1, 2012 9:26 PM, "charles hoss" <charles.hoss at gmail.com> wrote:
>
> > no , akkor te vagy az en emberem :)
> > elso pont : tojas frissesseg . ennek allandonak kene lennie .
> > masodik pont itt te ugy latom hokozlest tudsz elkovetni - x ml viz y
> joule
> > hot kozol a tojasokkal amig ataramlik az oket korulvevo teren - ezt kell
> > beloni ugy hogy a tojas frissessegi teszten atment nem oerg tojasokat
> mered
> > be .
> > masodik/b pont : ha vizfurdos tojasfozot csinalnal , akkor meghatarozhato
> > lenne a tojasok beltartalmanak denaturacios pontja , hofoka - de erre a
> > kiserletre nem volt meg idom hogy elvegezzem . 67 fok remlik - lassu
> > fozesnel , 65-tol kene folfele menni es tesztelni mondjuk egy tizperces
> > ciklusidovel .
> >
> > a legfontosabb megis ugy erzem hogy a tojasok kora .
> > erre van egy sooldatos fajsulymereses eljaras - a megelozo orvostani
> > laborgyak tetelek kozott volt :) de hogy mi a konkret koncentracio arra
> > csak a google tud valaszt adni :)
> >
> > bye
> > dexter
> >
> >
> > 2012. december 1. 21:20 Huszti András írta, <kyrk.5.dpg.hu at freemail.hu>:
> >
> > > ? Vettem egy tojásfőző gépet. Aki nem ismeri ezt a fajta gépet: Gömb
> > > alakú, vizet forral, ha elforr akkor elkezd pittyegni. A forrás ideje a
> > víz
> > > mennyiségével arányos. Van a tetején pici lyuk amin a gőz kijön.
> Sajnos a
> > > gép igen nagy szórást mutat a tojások lágyságát tekintve. Mivel én lágy
> > > tojást akarok enni nem hagyom annyiban. Elővettem a saját uC-s PID-es
> > > hőfokszabályzómat. Végül is villamosmérnök vagyok, rajtam nem foghat ki
> > egy
> > > hőfokszabályzás :) De most kellene egy pontos recept. Illetve egy
> recept
> > > ami alapján el tudok indulni. Nyilván nem akarok 5 doboz tojást
> > > elkisérletezni. Mivel a gép tetején van egy lyuk, így tudok
> hőmérsékletet
> > > mérni a tojásfőző térben. Elvileg ha feltöröm a tojást akkor a tojás
> > > belsejében is tudok mérni. A kérdés az, hogy a lágy tojáshoz milyen
> hőfok
> > > kell? Illetve mennyi ideig? Van erről valakinek valamilyen tudományos
> > > infója? Mi a különbség a lágy és kemény tojás között? Létezik pl egy
> > > hőmérséklet határ ami alatt ha tartom lágy tojás lesz/marad az időtől
> > > függetlenül mert valami folyamat nem megy végbe amitől kemény lesz?
> u.i.:
> > > Ágyúval lövök verébre illetve tojásra :) Lehet egyszerűbb lenne
> asszonyt
> > > megkérni csináljon lágytojás. De ha már itt van ez a tojásfőző gép és
> PID
> > > szabályzó..
> >
>


More information about the Elektro-etc mailing list