[elektro-etc] Lágytojás

Xorn toth.endre at gmail.com
Sat Dec 1 22:01:03 CET 2012


Frisseség. Friss az alap, plusz ség, koze egy kotohangzo, mert harom "s"
nem lehet egymas mellett. :-)

Best regards,
Andy
On Dec 1, 2012 9:26 PM, "charles hoss" <charles.hoss at gmail.com> wrote:

> no , akkor te vagy az en emberem :)
> elso pont : tojas frissesseg . ennek allandonak kene lennie .
> masodik pont itt te ugy latom hokozlest tudsz elkovetni - x ml viz y joule
> hot kozol a tojasokkal amig ataramlik az oket korulvevo teren - ezt kell
> beloni ugy hogy a tojas frissessegi teszten atment nem oerg tojasokat mered
> be .
> masodik/b pont : ha vizfurdos tojasfozot csinalnal , akkor meghatarozhato
> lenne a tojasok beltartalmanak denaturacios pontja , hofoka - de erre a
> kiserletre nem volt meg idom hogy elvegezzem . 67 fok remlik - lassu
> fozesnel , 65-tol kene folfele menni es tesztelni mondjuk egy tizperces
> ciklusidovel .
>
> a legfontosabb megis ugy erzem hogy a tojasok kora .
> erre van egy sooldatos fajsulymereses eljaras - a megelozo orvostani
> laborgyak tetelek kozott volt :) de hogy mi a konkret koncentracio arra
> csak a google tud valaszt adni :)
>
> bye
> dexter
>
>
> 2012. december 1. 21:20 Huszti András írta, <kyrk.5.dpg.hu at freemail.hu>:
>
> > ? Vettem egy tojásfőző gépet. Aki nem ismeri ezt a fajta gépet: Gömb
> > alakú, vizet forral, ha elforr akkor elkezd pittyegni. A forrás ideje a
> víz
> > mennyiségével arányos. Van a tetején pici lyuk amin a gőz kijön. Sajnos a
> > gép igen nagy szórást mutat a tojások lágyságát tekintve. Mivel én lágy
> > tojást akarok enni nem hagyom annyiban. Elővettem a saját uC-s PID-es
> > hőfokszabályzómat. Végül is villamosmérnök vagyok, rajtam nem foghat ki
> egy
> > hőfokszabályzás :) De most kellene egy pontos recept. Illetve egy recept
> > ami alapján el tudok indulni. Nyilván nem akarok 5 doboz tojást
> > elkisérletezni. Mivel a gép tetején van egy lyuk, így tudok hőmérsékletet
> > mérni a tojásfőző térben. Elvileg ha feltöröm a tojást akkor a tojás
> > belsejében is tudok mérni. A kérdés az, hogy a lágy tojáshoz milyen hőfok
> > kell? Illetve mennyi ideig? Van erről valakinek valamilyen tudományos
> > infója? Mi a különbség a lágy és kemény tojás között? Létezik pl egy
> > hőmérséklet határ ami alatt ha tartom lágy tojás lesz/marad az időtől
> > függetlenül mert valami folyamat nem megy végbe amitől kemény lesz? u.i.:
> > Ágyúval lövök verébre illetve tojásra :) Lehet egyszerűbb lenne asszonyt
> > megkérni csináljon lágytojás. De ha már itt van ez a tojásfőző gép és PID
> > szabályzó..
>


More information about the Elektro-etc mailing list