[elektro-etc] Lágytojás
Acs Gabor
levlista at e8e.eu
Sat Dec 1 23:01:26 CET 2012
És akkor még nem is említetted, hogy 'friss e segg', 'friss-e, segg?',
'frisses seggben'
Gábor
2012.12.01. 22:48 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
> Lyooovanna, keso van: :)))
>
> firssesegben = frissesegben
>
> fissseg = frissseg
>
> Karoly
>
>
> -------- Original Message --------
>
>> Szerintem is frisseseg, de ezt mar csak nagyon-nagyon halkan merem
>> hangoztatni azota, amiota tavaly(?) jol elmagyaraztatok nekem, hogy az
>> izetlen ugyanaz, mint az iztelen. :)))
>>
>> Mert:
>> 1. nemes -> nemes-seg
>> 2. kecses -> kecses-seg
>> 3. forro - forro-sag
>>
>> A firssesegben a szoto ugye friss. Ezt, ha a szabalyt pontosan akarnank
>> alkalmazni, akkor fissseg lenne, de mivel a magyar nyelv keruli a harom
>> massalhangzot, beilleszt egy e betut.
>>
>> Karoly
>>
>> -------- Original Message --------
>>
>>> http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__420779-frissesseg-vagy-frisseseg-olvasd-el-a-magyarazatot-is
>>>
>>>
>>> en ezt nem ertem .
>>>
>>> bye
>>> dexter
>>>
>>>
>>>
>>> 2012. december 1. 22:01 Xorn írta, <toth.endre at gmail.com>:
>>>
>>>> Frisseség. Friss az alap, plusz ség, koze egy kotohangzo, mert
>>>> harom "s"
>>>> nem lehet egymas mellett. :-)
>>>>
>>>> Best regards,
>>>> Andy
>>>> On Dec 1, 2012 9:26 PM, "charles hoss" <charles.hoss at gmail.com> wrote:
>>>>
>>>>> no , akkor te vagy az en emberem :)
>>>>> elso pont : tojas frissesseg . ennek allandonak kene lennie .
>>>>> masodik pont itt te ugy latom hokozlest tudsz elkovetni - x ml viz y
>>>> joule
>>>>> hot kozol a tojasokkal amig ataramlik az oket korulvevo teren - ezt
>>>>> kell
>>>>> beloni ugy hogy a tojas frissessegi teszten atment nem oerg tojasokat
>>>> mered
>>>>> be .
>>>>> masodik/b pont : ha vizfurdos tojasfozot csinalnal , akkor
>>>>> meghatarozhato
>>>>> lenne a tojasok beltartalmanak denaturacios pontja , hofoka - de
>>>>> erre a
>>>>> kiserletre nem volt meg idom hogy elvegezzem . 67 fok remlik - lassu
>>>>> fozesnel , 65-tol kene folfele menni es tesztelni mondjuk egy
>>>>> tizperces
>>>>> ciklusidovel .
>>>>>
>>>>> a legfontosabb megis ugy erzem hogy a tojasok kora .
>>>>> erre van egy sooldatos fajsulymereses eljaras - a megelozo orvostani
>>>>> laborgyak tetelek kozott volt :) de hogy mi a konkret koncentracio
>>>>> arra
>>>>> csak a google tud valaszt adni :)
>>>>>
>>>>> bye
>>>>> dexter
>>>>>
>>>>>
>>>>> 2012. december 1. 21:20 Huszti András írta,
>>>>> <kyrk.5.dpg.hu at freemail.hu>:
>>>>>
>>>>>> ? Vettem egy tojásfőző gépet. Aki nem ismeri ezt a fajta gépet: Gömb
>>>>>> alakú, vizet forral, ha elforr akkor elkezd pittyegni. A forrás
>>>>>> ideje a
>>>>> víz
>>>>>> mennyiségével arányos. Van a tetején pici lyuk amin a gőz kijön.
>>>> Sajnos a
>>>>>> gép igen nagy szórást mutat a tojások lágyságát tekintve. Mivel én
>>>>>> lágy
>>>>>> tojást akarok enni nem hagyom annyiban. Elővettem a saját uC-s
>>>>>> PID-es
>>>>>> hőfokszabályzómat. Végül is villamosmérnök vagyok, rajtam nem
>>>>>> foghat ki
>>>>> egy
>>>>>> hőfokszabályzás :) De most kellene egy pontos recept. Illetve egy
>>>> recept
>>>>>> ami alapján el tudok indulni. Nyilván nem akarok 5 doboz tojást
>>>>>> elkisérletezni. Mivel a gép tetején van egy lyuk, így tudok
>>>> hőmérsékletet
>>>>>> mérni a tojásfőző térben. Elvileg ha feltöröm a tojást akkor a tojás
>>>>>> belsejében is tudok mérni. A kérdés az, hogy a lágy tojáshoz milyen
>>>> hőfok
>>>>>> kell? Illetve mennyi ideig? Van erről valakinek valamilyen
>>>>>> tudományos
>>>>>> infója? Mi a különbség a lágy és kemény tojás között? Létezik pl egy
>>>>>> hőmérséklet határ ami alatt ha tartom lágy tojás lesz/marad az
>>>>>> időtől
>>>>>> függetlenül mert valami folyamat nem megy végbe amitől kemény lesz?
>>>> u.i.:
>>>>>> Ágyúval lövök verébre illetve tojásra :) Lehet egyszerűbb lenne
>>>> asszonyt
>>>>>> megkérni csináljon lágytojás. De ha már itt van ez a tojásfőző
>>>>>> gép és
>>>> PID
>>>>>> szabályzó..
>>>>>
>>>>
>>>
>>
>>
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list