[elektro-etc] [elektro] Ha mar hutogep...

(G)feri elektroslista at freemail.hu
Wed Jul 28 18:25:39 CEST 2010


  Kedves Ökrös!

2010. július 28., 17:57:40, írtad:


> (G)feri krumplisa engem erősen a lapcsánka, tócsi, stb. néven futó étekre
> emlékeztet és nagyon szeretem.


Kedves Jozsef!

2010. július 28., 18:09:37, írtad:

> Te figyu man, ez total ugyanaz mint a tócsni, csak tepsiben, nem?

Na jó, akkor beidézem újra a linket :)
http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=21467&a_id=301229&h_id=64689

Ebből kiragadva:

A görhöny más, mint nyers, reszelt burgonyából készült, különféle módon ízesített,
majd kisütött ételt. Ismeretesek a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, vagy siligó elnevezései is.
Az étel ezen kívül számos más nép gasztronómiájában is helyet kapott,
így ismerik a németek, svájciak, szlovákok, csehet/tótok, lengyelek, angolok, svédek,
de elterjedt a zsidó kultúrában is latke, latkesz, hremzli vagy kremzli neveken is.

....  Sokan a tepsit preferálják, ahol „egybegörhöny” süthető, majd szétvágható.
Az ízesítésnél, feltéteknél szintén a kreativitásunkra van bízva a dolog – az egyszerű
fokhagymás, sajtos tejföltől a sóskás mártáson át a karajos, káposztás szószig szinte
mindennel lehet ízesíteni.


-- 
Üdvözlettel,
 (G)feri                            mailto:elektroslista at freemail.hu



More information about the Elektro-etc mailing list