[elektro-etc] újrafagyasztás

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Fri Jan 8 10:13:57 CET 2010


gyapo wrote:

> Fagyasztaskor vagy kiolvasztaskor serulnek a sejtfalak?

Fagyasztáskor, akkor is a lassú fagyasztáskor, mert van idejük jó nagy 
jégkristályoknak létrejönniük. Ha folyékony nitrogénbe dobnának nem túl 
nagy méretu ételeket, akkor a felületi részek szinte azonnal megfagynak, 
de befelé is jó gyorsan tud bizonyos mélységekig fagyni, mert jó nagy a 
homérsékleti gradiens. Csak nagyon apró jégkristályoknak van módjuk noni.

> felhasznalni. Mondjuk fel kilo csirkemajbol kell

Igen, a húsoknál én sem tapasztaltam problémát. Természetesen annyira nem 
vágom a témát, hogy miért lehet ezt lassan fagyasztani, azt meg csak az 
ehetetlenség árán. Aztán lehet, hogy pl egy megfott hagyma, ami amúgy is 
löttyedtre fott, fagyasztva se lesz rosszabb, de nem próbáltam. Meg lecsót 
és ilyesmit sem.

> Gyumolcsoknel semmi kulonbseget nem latok, mindketto egy szottyadt 
> plotty lesz.

Hááát, biztos szarul fagyasztottat is lehet kapni, meg olyat, ami ugyan 
jól volt fagyasztva, de mire megvetted, valahol útközben felolvadt, aztán 
berakták mégis a mélyhutopultba az eladás helyén.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list