[elektro-etc] Kolbasz helyett fejtágítás háj és zsírszalonna ügyben

(G)feri elektroslista at freemail.hu
Tue Nov 10 20:41:11 CET 2009


Kedves Tibor!

Nálunk manapság a házi sertészsírnak egy feladata van, mint már írtam,
otthon sütött kenyérre kenni, őrölt paprikát és hagymát rá és hozzá pincehideg fehér bort
inni. No meg a töpörtyűje üres kenyérrel! Ebben a varázslatban már kiérezni ha a zsírban egyéb
"adalékok"  is vannak :). Amúgy így egy sütés ki is tartana nekünk
sokáig, mert a Hölgyeknek más célra tiltott gyümölcs, meg itthon már
általában olajjal főzünk, de ha nem  őrzöm éberen az ibrikem,
bizony ki- ki kanyarintanak belőle alkalmanként pl. kirántott hús
sütéséhez, meg ha fogytán az olaj, pedig meg lett mondva, arra jó a bolti is.
Volt régebben egy időszak amikor főleg zsírral főztünk -jól is néztünk ki :) -
na abba a "főzőzsírba" elismerem került a hájból is, de azt nem is
becsültem meg annyira, került belőle mindenhova, még a kutya
tányérjába is, viszont az említett szertartásról száműzve :).
De szerintem ezen sem fogunk összeveszni :).

Üdv.:  Feri



Tibor,

Tuesday, November 10, 2009, 12:19:44 PM, you wrote:

Varga> Kedves Feri!

Varga> Egyetértek!
Varga> Én sem engedem át senkinek a zsír sütését. De nem azért, amit Te írsz.
Varga> Egyébként a kényessége miatt a hájat gyakran külön sütik ki.
Varga> Abból is azt, ami túl sok a hájastésztához és egyebekhez, ami miatt
Varga> elteszik a javát a hájnak.

Varga> Üdv. Tibi


Varga> "(G)feri" <elektroslista at freemail.hu> írta: 


>> Kedves Tibi!
>> 
>> Na ezért nem engedem én át a zsír kisütését senkinek, mert akkor
>> minden szemetet beledobálnak sütéskor.
>> Nekem az igazi házi sertészsír az ami a zsírszalonnából kisül. A
>> töpörtyű meg az ami ebből megmarad.
>> A háj meg az én izlésem szerint, pogácsába, tésztához és csizmakenésre
>> való :).
>> 
>> Feri
>> 
>> Varga,
>> 
>> Monday, November 9, 2009, 4:24:22 PM, you wrote:
>> 
>> Varga> Sziasztok!
>> 
>> Varga> Emberek! Vágtatok Ti már disznót?
>> Varga> Vitatkoztok, hogy mi készül a hájból és a zsírszalonnából.
>> 
>> Varga> A háj a vese mellett a hasüregben található kétoldalt.
>> Varga> Egy 2 mázsás disznónak 2 darab 2-4 kg-os hája lehet.
>> Varga> Ebből ki lehet sütni mondjuk 2 - 4 kg zsírt. Egy csomó víz elpárolog közben.
>> 
>> Varga> A zsírszalonna meg az a szalonna, amiről a húsos részt levágták.
>> Varga> Vagy nem is volt rajta húsos, mint például a hátán.
>> Varga> Disznó fajtától, hogy mennyire húsdisznó, vagy zsírdisznó, főleg a háta szalonna,
>> Varga> de lefelé a hasa szalonnából is lehet zsírszalonnát vágni.
>> Varga> A korábban emlegetett 2 mázsás disznóból a feldolgozás módja szerint
>> Varga> 15-40 kg zsírt is lehet sütni.
>> 
>> Varga> Az, amit a hájból marad a zsír kisütése után, az nemigen alkalmas 
>> Varga> emberi fogyasztásra.
>> Varga> Alig marad belőle valami és az is rettenetesen kemény.
>> Varga> Leginkább csak a hártya marad meg.
>> 
>> Varga> Bocs, ha nagyképűnek hat a szövegem! 
>> Varga> Ha valaki olyanról beszél amiről nem tud, elmagyarázom inkább.
>> 
>> Varga> Üdv. Tibi
>> 
>> 
>> Varga> __________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 4588 (20091109) __________
>> 
>> Varga> Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.
>> 
>> Varga> http://www.eset.hu
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> 
>> -- 
>> Best regards,
>> (G)feri elektroslista at freemail.hu
>> 
>> 


Varga> __________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 4591 (20091110) __________

Varga> Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

Varga> http://www.eset.hu






-- 
Best regards,
 (G)feri                            mailto:elektroslista at freemail.hu



More information about the Elektro-etc mailing list