[elektro-etc] Kenyér
Nagy Tibor
eltib at monornet.hu
Mon Oct 16 18:47:23 CEST 2006
> Nem tudom a vitát eldönteni, de arra határozottan emléxem, hogy
> nagyanyám (és a faluban mindenki) élesztő nélkül csinálta a kovászt.
De volt benne az a bizonyos morzsolka, ami a korábbi kisült és megmaradt kenyér lemorzsolásából keletkezett, és abban értelemszerűen volt élesztő, a kovász pedig ettől tudott kelni, noha valóban jóval lassabban.
Ezt és a mai kovászt a só különbözteti meg egymástól. Ebbe kell, a direkt élesztősbe nem! Abba csak liszt, víz és élesztő kell, és langyos levegő, nem hideg! Ennek egy kis részét kell aztán visszadagasztani a kenyérbe, amibe szintén kell élsztő, legalábbis a pékségi kenyérbe. A házi sütögetőshöz nem tudok infóval szolgálni. Sokan kovász nélkül csinálják, ami ugye eleve nem az igazi.
--
tib
More information about the Elektro-etc
mailing list