[elektro-etc] Kenyér
Gyula Szabó
gyula.szabo at chello.hu
Mon Oct 16 17:43:18 CEST 2006
Hali!
Nem tudom a vitát eldönteni, de arra határozottan emléxem, hogy
nagyanyám (és a faluban mindenki) élesztő nélkül csinálta a kovászt.
Sütés előtt egy hétig szarakodtak vele, nagyi még naponta is többször
ránézett.
Megesett, hogy a falu egyetlen köz-kemencéjében történő sütési
előjegyzéstől függően átszaladt Mári nénihez meg Sári ángyomhoz egy
-egy findzsa bisz-basszal, hogy nekik már működő kovászuk legyen.
Az is rémlik, hogy a sütés bizonyos fázisában (nemtom mikor) bizony
egy begre vizet is bezúdítottak a kemencébe.
Egy sütésből egy hétig ettük a kenyeret. Vastag héjú volt, mert így
örizte a belseje puhaságát. A vastag héj meg erősítette a
mezítlábas falusi gyerekhad fogát! 8o)))
No ettől még lehet más variánsa is a kovász készítésnek.
Üdv
Sz.Gy.
More information about the Elektro-etc
mailing list