[elektro-etc] Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Acs Gabor
levlista at e8e.eu
Sat Mar 26 12:51:46 CET 2016
A húsoktól én tudok parázni, mert nem mindig lehet biztosan tudni, hogy
olyan állapotban van, hogy abban semmi sem tud megtelepedni. Tudom, hogy
ez a hagyományos magyar módszer, de azt is tudom, hogy a magyar vidéken
az is egy használatos módszer, hogy valakinek a súlyos betegségét, vagy
halálát elfogadják, mint 'nem tudjuk mitől'.
Szóval a füstölés állítólag rákkeltő technológia, a tartósításhoz komoly
sózás kell, ami szintén egészségtelen. Most ezekről a lárvákról nem
beszélve, illetve a legyek által terjesztett fertőzésekről. Valamint a
húsban esetleg előforduló toxinokról (penész/baktérium miatt).
Így lehetséges, hogy ez a technológia, amit romantikusan jól bevált,
tradicionális magyar eljárásként ismerünk, egyszerűen elavult, a régiek
által alkalmazott szükségmegoldás volt, mert nem volt fagyasztójuk, és a
hús előállítása is szezonális volt.
De ez nem valami kinyilatkoztatás a részemről, csak hangosan gondolkodom...
Gábor
2016.03.26. 12:27 keltezéssel, lista mail írta:
> HA jól volt sózva-pácolva-szellőztetve+füstölve az elején, akkor sokat.
>
> A hűvös, pára szabályozó vályogfalak között lassan érik és szikkad.
> Minden fölösleges nedvesség kidiffundál, a fehérjék átalakulnak...
> finomodik.
>
> A mi éghajlatunkon+tanyáinkon a 2. nyár viszont már általában
> túl szárítja a húsos felületet és lassan avasodni is kezd a felületi zsír
> réteg is.
> De jó tárolási körülmények (hűvös-száraz, egyenletes páratartalom) esetén
> ez nem következik be...
>
> Hazai tanyai viszonyok között a téli vágást a nyár közepe-vége feléig
> szokás tartani.
> Részben a nem elég jó tárolási klíma miatt >> túl meleg lesz kamra nyáron.
> Részben a az un. köpő legyek miatt, amik a meleg kamrába igyekeznek a
> hús illatra és szeretnek a sonkába/oldalasba petézni és ettől kukacossá
> válik...
>
> Szóval, félév... bő egy év a tipikus érlelés-tárolás, mifelénk.
> Avagy legfeljebb egy nyár esik bele... ha túléli.
>
> A keveset érleltnek viszont még gyenge az íze és túl "nedves" éretlen az
> állaga.
> Olyan bótis... kicsit még nyershúsos érzetű.
>
> 2016. március 26. 12:04 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>
>> Komoly! Mennyit bír ki így egy hús?
>>
>> Hát én forrasztok ma is, meg a következő 2 napban is, nem tudok mit
>> csinálni :(
>>
>> Gábor
>>
>> 2016.03.26. 11:36 keltezéssel, lista mail írta:
>>
>>> Ami ma már leginkább a pihenésről és a sonkáról szól...
>>> bio mangalicából a készlet, egy+ éve érlelődik a tanyán
>>>
>>>
>>> http://a71.hu/sonka.jpg
>>>
>>
More information about the Elektro-etc
mailing list