[elektro-etc] Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

lista mail jappofan at gmail.com
Sat Mar 26 12:27:51 CET 2016


HA jól volt sózva-pácolva-szellőztetve+füstölve az elején, akkor sokat.

A hűvös, pára szabályozó vályogfalak között lassan érik és szikkad.
Minden fölösleges nedvesség kidiffundál, a fehérjék átalakulnak...
finomodik.

A mi éghajlatunkon+tanyáinkon a 2. nyár viszont már általában
túl szárítja a húsos felületet és lassan avasodni is kezd a felületi zsír
réteg is.
De jó tárolási körülmények (hűvös-száraz, egyenletes páratartalom) esetén
ez nem következik be...

Hazai tanyai viszonyok között a téli vágást a nyár közepe-vége feléig
szokás tartani.
Részben a nem elég jó tárolási klíma miatt >> túl meleg lesz kamra nyáron.
Részben a az un. köpő legyek miatt, amik a meleg kamrába igyekeznek a
hús illatra és szeretnek a sonkába/oldalasba petézni és ettől kukacossá
válik...

Szóval, félév... bő egy év a tipikus érlelés-tárolás, mifelénk.
Avagy legfeljebb egy nyár esik bele... ha túléli.

A keveset érleltnek viszont még gyenge az íze és túl "nedves" éretlen az
állaga.
Olyan bótis... kicsit még nyershúsos érzetű.

2016. március 26. 12:04 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:

> Komoly! Mennyit bír ki így egy hús?
>
> Hát én forrasztok ma is, meg a következő 2 napban is, nem tudok mit
> csinálni :(
>
> Gábor
>
> 2016.03.26. 11:36 keltezéssel, lista mail írta:
>
>> Ami ma már leginkább a pihenésről és a sonkáról szól...
>> bio mangalicából a készlet, egy+ éve érlelődik a tanyán
>>
>>
>> http://a71.hu/sonka.jpg
>>
>
>


More information about the Elektro-etc mailing list