[elektro-etc] http://m.hvg > lekvár

gyapo gyapo at freemail.hu
Sun Mar 13 16:50:30 CET 2016


Xorn, you wrote:
X> A szilvalekvárba cukor az a lekvár "szaporítása", hogy több legyen kevesebb
X> gyümölcsből.

A cukor is szaporítja, de a zselatin a nagyágyú, mert ettől nem fog 
folyni mint a víz. Azt ugyanis senki nem szereti, ezért kitalálták a 
dzsemet, amiben a gyümölcs már akár csak mutatóban is lehet, mégsem 
folyik, sőt ha nem zselatin, hanem pektin? vagy agaragar?, akkor még 
sütésálló is. Persze a kevés gyümölcs miatt kell még színezék és aroma 
is, hogy legyen neki színe meg aromája. :)

lista, you wrote:
lm> A kiadósság növelése (és a lustaság) az oka hozzáadott cukornak.
lm> Cserébe nem lesz elálló, tartósító is kell (szalicil pl.)

Azt olvastam valahol, hogy 40 % cukortartalom fölött lesz tartós. A 
házi bodzaszörpöm kb. 50-55 % cukortartalmú, és néha kicsit erjed és 
fátylas csomók keletkeznek benne, ezért újabban azt is befőzöm 
üvegbe leheletnyi nátriumbenzoáttal, ez a biztos.

Üdv.: gyapo



More information about the Elektro-etc mailing list