[elektro-etc] http://m.hvg > lekvár

lista mail jappofan at gmail.com
Sun Mar 13 14:33:07 CET 2016


A szilvában van elég cukor... csak eléggé be kell sűríteni.

A barackhoz már kell 10-20% (nyers súly%-ban) hozzáadott cukor.
Ha süteménybe készül, akkor még több, hogy sütésálló legyen.

-----

A kiadósság növelése (és a lustaság) az oka hozzáadott cukornak.
Cserébe nem lesz elálló, tartósító is kell (szalicil pl.)

Nomeg léteznek a lekvár, dzsem, gyümölcsíz fogalmak is...
Amik éppen a gyümölcstartalomról és állagról szólnak.

De a (házi)lekvár az a nulla/kevés cukorról szól és a sok gyümölcsről.


2016. március 13. 12:06 Jozsef Valkai írta, <vjozsef at valkai.net>:

> Ezek szerint akkor az en es a nejem csaladjaban a cukrot viccbol adtak
> hozza, vagy mindent rosszul csinaltak evtizedekig. :)
>
> --
> ( ͡° ͜ʖ ͡°)
> --
> Valkai Jozsef
> +36 70 36 28 147
> vjozsef at valkai.net
>
>
>
> 2016. március 13. 11:37 lista mail írta, <jappofan at gmail.com>:
>
> > Így van, a natúr szilvalekvárba valóban nem kell semmi más és valóban
> eláll
> > magától is.
> >
> > Hisz a víz zöme el párolog belőle a sűrítés során.
> > A cukortartalom pedig olyan magas lesz emiatt, hogy a penész/baci nem tud
> > megélni benne.
> > Az ozmózis hatás kiszárítja sejtjeit és vége...
> >
> > Az 5 kg az az arrafelé divatos apró szemű szilva (nagy a mag aránya)
> esetén
> > igaz.
> >
> > Errefelé 4 kg is kiad egy kiló lekvárt :-)
> > Az itteni fajták jobb mag/hús aránya okán.
> >
> > 1 kg lekvárhoz kell
> > ~ 300 Ft ára szilva
> > ~ 250 Ft-nyi tüzelő és munkabér
> > ~ 150 Ft-nyi csomagolás, egyéb
> > -----------------------------------------------
> > Raktári önköltség 700 Ft/kg
> > + 200% árrés (ennyi ésszerű az önöltségre)
> >
> > Az eladási ár tehát: 2000 Ft/kg fölött célszerű.
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> > 2016. március 13. 11:21 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> >
> > > Most jött meg a múlt héten a lekvár, amit rendeltem.
> > >
> > > Érdekes módon az osanban lehetett ezt 1-2 évig venni, aztán szép
> > > lassacskán kivonták előbb az egyiket, aztán a másikat, végül az
> összeset.
> > > Valahogy az elmúlt években túl sok jó minőségű terméknél láttam ezt,
> hogy
> > > egyszerűen megszüntetik, gondolom a száz forinttal olcsóbb mű izére van
> > > kereslet, a rendesre meg nincs.
> > >
> > > Szóval náluk a szilvalekvár címkéjére az van írva:
> > > Összetevők: szilva.
> > >
> > > Olyan nincs, hogy cukor, sem pektin, sem citromsav sem semmi más. Mégis
> > > azt mondják, bármeddig eltartható hűtés nélkül! Az Aldilidi pl.
> rászokott
> > > mostanában, hogy mindenre ráírják, kibontás után hűtőben kell tárolni,
> > és 3
> > > napon belül meg kell enni. Legyen az fél kiló szalonna, lekvár, akármi.
> > >
> > > Na, szóval a Bereglekvár azt állítja magáról, hogy 100g lekvár 500g
> > > szilvából készül:
> > >
> > >
> > >
> >
> http://www.beregilekvar.hu/beregi-lekvarok/9-szatmar-beregi-szilvalekvar-900g.html
> > >
> > > Gábor
> > >
> > > 2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
> > >
> > >> Pár szem dió+aszalt szilva.
> > >> Osztán minden OK :-)
> > >>
> > >> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
> > >> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint
> > tavaly
> > >> is.
> > >> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
> > >>
> > >> Tavaly csak pálinkára jutott.
> > >>
> > >>
> > >> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
> > >>
> > >> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege,
> meg a
> > >>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt
> a
> > >>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles
> > törmelék
> > >>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és
> > energia
> > >>> így reggelre.
> > >>>
> > >>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
> > >>>
> > >>>
> > >>> Gábor
> > >>>
> > >>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
> > >>>
> > >>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig
> nem
> > >>>> kicsit jótékonyak.
> > >>>>
> > >>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
> > >>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag
> > >>>> mellett.
> > >>>>
> > >>>> Attila
> > >>>>
> > >>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
> > >>>>
> > >>>> Akkor dió, mogyoró :-)
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>> ----
> > >>>>>
> > >>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
> > >>>>> profittal való lehúzásáról szól.
> > >>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
> > >>>>> nyírfacukor,
> > >>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>>
> > >>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com
> >:
> > >>>>>
> > >>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
> > >>>>>
> > >>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
> > >>>>>>
> > >>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
> > >>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
> > >>>>>>
> > >>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
> > >>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
> > >>>>>>
> > >>>>>> szia: Balázs
> > >>>>>>
> > >>>>>>
> > >>>>>>
> > >>>>>>
> > >
> >
>


More information about the Elektro-etc mailing list