[elektro-etc] http://m.hvg > lekvár
Acs Gabor
levlista at e8e.eu
Sun Mar 13 11:21:51 CET 2016
Most jött meg a múlt héten a lekvár, amit rendeltem.
Érdekes módon az osanban lehetett ezt 1-2 évig venni, aztán szép
lassacskán kivonták előbb az egyiket, aztán a másikat, végül az
összeset. Valahogy az elmúlt években túl sok jó minőségű terméknél
láttam ezt, hogy egyszerűen megszüntetik, gondolom a száz forinttal
olcsóbb mű izére van kereslet, a rendesre meg nincs.
Szóval náluk a szilvalekvár címkéjére az van írva:
Összetevők: szilva.
Olyan nincs, hogy cukor, sem pektin, sem citromsav sem semmi más. Mégis
azt mondják, bármeddig eltartható hűtés nélkül! Az Aldilidi pl.
rászokott mostanában, hogy mindenre ráírják, kibontás után hűtőben kell
tárolni, és 3 napon belül meg kell enni. Legyen az fél kiló szalonna,
lekvár, akármi.
Na, szóval a Bereglekvár azt állítja magáról, hogy 100g lekvár 500g
szilvából készül:
http://www.beregilekvar.hu/beregi-lekvarok/9-szatmar-beregi-szilvalekvar-900g.html
Gábor
2016.03.12. 19:11 keltezéssel, lista mail írta:
> Pár szem dió+aszalt szilva.
> Osztán minden OK :-)
>
> Az idén tervezem úgy 600 kg abszolút BIO aszalt szilva előállítását.
> Nomeg ugyanennyi szilvalekvárét is, ha nem fagy el ... termés, mint tavaly
> is.
> (már 6. éve totál vegyszer mentes a szilvás)
>
> Tavaly csak pálinkára jutott.
>
>
> 2016. március 12. 17:29 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>
>> Egy ideje már minden reggel magokkal kezdek. Van az a diákcsemege, meg a
>> napraforgó-mag, ezeknél menőbb magokra már sajnálom a pénzt. Az volt a
>> koncepcióm, hogy jót tesz a beleknek egy ilyen start, az az éles törmelék
>> jól végigtisztíthatja a falukat. Azon kívül sok ásványi anyag és energia
>> így reggelre.
>>
>> De vigyázni kell, sok bennük a purin, az nem túl jó hosszútávon.
>>
>>
>> Gábor
>>
>> 2016.03.12. 14:35 keltezéssel, umnyo írta:
>>
>>> Egyet értek Balázzsal, valóban nagyon kevés magot szegetünk, pedig nem
>>> kicsit jótékonyak.
>>>
>>> A lenmag vagy lenmagpehely az kifejezetten ajánlott, de ezenkívül
>>> kismillió féle fajta van a 3-4 ismertebb / elterjedtebb olajos mag mellett.
>>>
>>> Attila
>>>
>>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>>>
>>>> Akkor dió, mogyoró :-)
>>>>
>>>>
>>>> ----
>>>>
>>>> De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
>>>> profittal való lehúzásáról szól.
>>>> Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
>>>> nyírfacukor,
>>>> paréjmag liszt, stb., stb.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> 2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com>:
>>>>
>>>> A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
>>>>> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
>>>>>
>>>>> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
>>>>> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
>>>>>
>>>>> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
>>>>> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
>>>>>
>>>>> szia: Balázs
>>>>>
>>>>>
>>>>>
More information about the Elektro-etc
mailing list