[elektro-etc] http://m.hvg.hu/kkv/20160311_hatarertek_feletti_benzolszarmazek_pah_rakkelto_anyag_a_Mullerben_kaphato_nemet_lenolajban
umnyo
umnyo at freemail.hu
Sat Mar 12 20:08:40 CET 2016
A végeredmény persze ugyanaz, csak ugye nem mindegy milyen folyamatokon és hogy jut el oda a szervezet, mennyi vizet köt meg / használ el, hol szívódik fel, vagy éppen nem, stb.
A glikémiás index alacsony volta miatt pl cukorbetegek is jobban hasznosíthatják, illetve elhúzódóan szívódik fel az átalakítások miatt, ami sok esetben előnyös lehet.
Illetve bár az "édesítés" hatása kb hasonló mennyiségű anyagot igényel mint a "hagyományos" sima cukorból, a belőle kinyert kalória a szervezet számára jóval kevesebb lesz. Durván fele.
A fentieknek sok következménye lesz a szervezet működése szempontjából, pl nem kell lórúgás szerű inzulintermelést produkálnia a szervezetnek (lásd pl inzulin rezisztencia problémás emberek, akikből meglehetősen sok van, sokszor nem is tudnak róla) ami miatt pl a többi tápanyag jobban fel tud szívódni, stb
http://www.sanoraldentalclinic.com/hu/kinek-javasolt-a-nyirfacukor
(a PR-tól tekintsünk el)
Sajnos kinyerni is sokkal drágább a forrásból.
És eleinte kell számolni, hogy reagál rá a szervezet hasmenéssel egyeseknél, aki erre érzékeny (feleségem járt így).
Attila
lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>Úgy értem, hogy: mivel szénhidrát így a folyamat vége a >> glukoz vagy mi.
>
>Azaz a lebontási lépések végén szerintem pont ugyanúgy működik a szervezet
>számára, energia/ATP forrásként mint a répacukor pl.
>Max a felhasználási hatásfoka rosszabb és lassúbb a művelet, azaz kisebb a
>glikémiás indexe.
>
>
>
>
>
>2016. március 12. 17:25 umnyo írta, <umnyo at freemail.hu>:
>
>> Nem teljesen ugyanaz a evghyjele.
>> Répacukor : C12H22O11 (ez amit cukorként ismerünk, kockacukor,
>> kristálycukor, stb)
>>
>> Fruktóz és szőlőcukor ( a cukrot erre bontja le H2O hozzáadásával):
>> C12H22O11+ H2O = C6H12O6+C6H12O6
>> (A fruktóz és szőlőcukor összegképlete megegyezik, de a szerkezeti
>> képletük nem.)
>>
>> Nyírfacukor (xilit néven is ismert)
>> C5H12O5
>>
>> + utána nézni miért is nagy különbség ez a szervezet számára:
>>
>> Glikémiás index
>>
>> felszívódó szénhidrát
>>
>> cal/g
>>
>> Attila
>>
>> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>> >Miért nem?
>> >
>> >Ugyanolyan képlete van...
>> >
>> >2016. március 12. 14:33 umnyo írta, <umnyo at freemail.hu>:
>> >
>> >>
>> >> A nyírfacukor azért nem teljesen.....
>> >>
>> >> Attila
>> >>
>> >>
>> >> lista mail <jappofan at gmail.com> írta:
>> >> >Akkor dió, mogyoró :-)
>> >> >
>> >> >
>> >> >----
>> >> >
>> >> >De az étkezési lenolaj... az számomra a bio/egészség mániások extra
>> >> >profittal való lehúzásáról szól.
>> >> >Ugyanolyan átbaszás-lehúzás, mint a himalája só, barna cukor,
>> nyírfacukor,
>> >> >paréjmag liszt, stb., stb.
>> >> >
>> >> >
>> >> >
>> >> >
>> >> >
>> >> >
>> >> >
>> >> >
>> >> >2016. március 12. 12:50 Balázs Bámer írta, <bamerbalazs at gmail.com>:
>> >> >
>> >> >> > A lenolaj... az festékbe való, nem pedig megevésre, szerintem.
>> >> >>
>> >> >> Meg a víz a habarcsba, NaCl meg a közútra és klórgyártáshoz, ugye?
>> >> >>
>> >> >> Érdemes utánanézni, milyen gazdag többszörösen telítetlen
>> >> >> zsírsavagban, B vitaminokban - bár ez inkább a lenmagra igaz.
>> >> >>
>> >> >> A mai magyar ember túl kevés olajos magvat eszik, illetve túl
>> >> >> egysíkúan csak a napraforgóolajat használja.
>> >> >>
>> >> >> szia: Balázs
>> >> >>
>> >> >>
>> >> >
>> >>
>> >>
>> >
>>
>>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list