[elektro-etc] 150 ezres konyak - mi ez? > pia
Arnold Füzesi
arnold.fuzesi.lista at gmail.com
Thu Apr 21 16:50:27 CEST 2016
Vagy pici vizzel, ugy teljesedik ki igazan. Anelkul nekem tomeny. Megiszom, de nem elvezem ugy.
Laphroaig, lagavulin, ancnoc knokdhu, nagyon jok.
Mondjuk en a kavet teat is minden nelkul iszom...
Arnold
Sent from my iPhone
> On 21 Apr 2016, at 11:47, Xorn <toth.endre at gmail.com> wrote:
>
> Nem kell annak annyira erősen alkoholsnak lennie. Szerintem a 40% fölé
> menni értelmetlen, mert az tényleg csak kromofág helyett jó.
>
> A 30-35-40% körül viszont még nagyon is van jelentősége, hogy mi
> mindent lehet az alkohollal oldatba vinni a vízbe. :-)
>
> Meg whiskyt is aki "on the rock" issza, vagy szódával, az akár ki is
> önthetné. Egyrészt hideg, ami az ízérzékelésnek nem tesz jót, másrész
> vízzel hígul, ami meg az ízének nem tesz jót. Aki csak úgy szereti,
> azt igazából zavarja a természetes, erős íze, annak nem való. Az igyon
> Colát. :-) Whiskyt, konyakot stb. csak szobahőmérsékleten, és csak
> tisztán.
>
> Best regards,
> Andy
>
> Acs Gabor <levlista at e8e.eu> írta (2016. április 21. 11:38):
>> Mesélsz még erről?
>> Konkrétan az érdekelne, hogy miért finom egy tömény szeszes ital.
>> Azt értem, hogy egy vodka jobb, mint a denszesz, egy finom gyümölcspálinka
>> ízletesebb, mint a vodka, és sokaknak egy jó likőr jobban ízlik, mint egy
>> pálinka.
>> De azért mégis, az erős pia jelentős része szesz, ami nem finom, hanem mar,
>> éget, amikor bedobja az ember, lehet vicces arcot vágni, meg hangokat
>> kiadni, így van társaságban egy szociális hatása, meg a finom pálinkának
>> marad egy gyümölcsös utóíze a szájban, és utána olyan kellemesen bódult lesz
>> az ember.
>>
>> De mégis, ez inkább piák között érvényes, de ha valami más itallal
>> hasonlítod össze, pl. a gyümölcslének is gyümölcsös az íze, csak sokkal
>> inkább :) Vagy egy jó turmix után is finom íze marad a szádnak.
>>
>> Szóval ha a különféle italokat vesszük, piát, nem piát vegyesen, tényleg
>> annyival jobb egy 12 éves single malt scotch, hogy egyáltalán érdemes legyen
>> vele foglalkozni?
>>
>> Régebben előfordult, hogy ittam ilyeneket, de már sok éve nem.
>> Fél éve ittam egy deci ouzót, hogy kifertőtlenítse a gyomrom, az is jó-jó,
>> de akkor is csak egy pia -ízű volt, pedig minőségit ittam.
>>
>> Gábor
>>
>> 2016.04.21. 7:46 keltezéssel, Xorn írta:
>>>
>>> Ez az "ízlik neki" kategória egyrészt meredek módon szubjektív, és
>>> emiatt értékelhetetlen bármilyen objektív szerkezetben.
>>>
>>> Másfelől sokszorosan bizonyított mindenféle tesztekkel, hogy nagyon,
>>> de nagyon benne van az "ízlik neki" faktorban, hogy mennyibe drága,
>>> mennyire régi stb. az a konyak.
>>>
>>> Az örökké citált példa, a borkóstolás. 3 bort adtak fel 5 palackban a
>>> kostolóknak. Hivatásosoknak, szakáértőknek - mégsem jött rá egyik sem,
>>> hogy kétszer is ugyanazt a bort kapta vissza másik üvegben. Ugyanakkor
>>> erős korreláció volt a bor értékelése és a "csomagolás", az üveg
>>> kiállítása között. Ami cifrább csomagolású, drágábbnak tűnő bor volt,
>>> az jobb eredményt kapott, mint ugyanaz a bor egy egyszerű, olcsó bort
>>> idéző palackban.
>>>
>>> Q.E.D. :-)
>>>
>>> Nekem is hozott Angliából barátom olyan skót whiskyt, ami majdnem
>>> idősebb nálam (hivatalosan 40 évig érlelt, most 42 éves). Nem mondom,
>>> hogy rossz, mert nem az, nagyon is jó. De nem jobb annyival, hogy a
>>> feléért vagy harmadáért árult, mondjuk 10 vagy 12 éves single malt
>>> scotch-hoz képest hajlandó lennék valaha is megfizetni az árát.
>>>
>>> Best regards,
>>> Andy
>>>
>>>
>>>
>>> hobilobi at gmail.com <hobilobi at gmail.com> írta (2016. április 20. 23:51):
>>>>
>>>> Sose fogja bevallani, hogy sznobizmusból issza.
>>>> Tehát nem tudod eldönteni.
>>>> Aztán ott vannak a teljesen felesleges dolgok, de
>>>> mivel nem érthet mindenki mindenhez, így van egy jelentős réteg, ami
>>>> megetethető vele.
>>>> Lásd Calgon,....stb.
>>>>
>>>> István
>>>>
>>>>
>>>> 2016.04.20. 14:49 keltezéssel, Szima Gábor írta:
>>>>>
>>>>>
>>>>>> On Wed, 20 Apr 2016, Xorn wrote:
>>>>>>
>>>>>> Erre volt példa a 150 ezres konyak, hogy ahhoz már kevés az
>>>>>> indoklásnak, hogy "de megkerestem az árát, tehát jár nekem".
>>>>>
>>>>>
>>>>> Nem mindegy, hogy azért issza valaki, mert annyiba kerül (sznobizmus),
>>>>> vagy pedig azért, mert ízlik neki, és számára megéri az árát?
>>>>> Az árat pedig a kereslet határozza meg. Ha valami jó, és van rá
>>>>> fizetőképes kereslet, akkor annyiba is fog kerülni. Ilyen egyszerű.
>>>>>
>>>>> A sznobizmusra tipikus példa az utcai versenyautók. Egy 50-100 millás
>>>>> gépet a kutya nem venne meg, ha reális áron adnák. Mert a rajongóknak
>>>>> még
>>>>> így is drága lenne, a sznoboknak pedig már túl olcsó, nem fogják égetni
>>>>> magukat vele, különben is ennyi pénzért kényelmes autót vehetnek.
>>>>>
>>>>>
>>>>> -Sygma
>>>>>
>>>>> .
>
More information about the Elektro-etc
mailing list