[elektro-etc] 150 ezres konyak - mi ez? > pia
Xorn
toth.endre at gmail.com
Thu Apr 21 11:47:05 CEST 2016
Nem kell annak annyira erősen alkoholsnak lennie. Szerintem a 40% fölé
menni értelmetlen, mert az tényleg csak kromofág helyett jó.
A 30-35-40% körül viszont még nagyon is van jelentősége, hogy mi
mindent lehet az alkohollal oldatba vinni a vízbe. :-)
Meg whiskyt is aki "on the rock" issza, vagy szódával, az akár ki is
önthetné. Egyrészt hideg, ami az ízérzékelésnek nem tesz jót, másrész
vízzel hígul, ami meg az ízének nem tesz jót. Aki csak úgy szereti,
azt igazából zavarja a természetes, erős íze, annak nem való. Az igyon
Colát. :-) Whiskyt, konyakot stb. csak szobahőmérsékleten, és csak
tisztán.
Best regards,
Andy
Acs Gabor <levlista at e8e.eu> írta (2016. április 21. 11:38):
> Mesélsz még erről?
> Konkrétan az érdekelne, hogy miért finom egy tömény szeszes ital.
> Azt értem, hogy egy vodka jobb, mint a denszesz, egy finom gyümölcspálinka
> ízletesebb, mint a vodka, és sokaknak egy jó likőr jobban ízlik, mint egy
> pálinka.
> De azért mégis, az erős pia jelentős része szesz, ami nem finom, hanem mar,
> éget, amikor bedobja az ember, lehet vicces arcot vágni, meg hangokat
> kiadni, így van társaságban egy szociális hatása, meg a finom pálinkának
> marad egy gyümölcsös utóíze a szájban, és utána olyan kellemesen bódult lesz
> az ember.
>
> De mégis, ez inkább piák között érvényes, de ha valami más itallal
> hasonlítod össze, pl. a gyümölcslének is gyümölcsös az íze, csak sokkal
> inkább :) Vagy egy jó turmix után is finom íze marad a szádnak.
>
> Szóval ha a különféle italokat vesszük, piát, nem piát vegyesen, tényleg
> annyival jobb egy 12 éves single malt scotch, hogy egyáltalán érdemes legyen
> vele foglalkozni?
>
> Régebben előfordult, hogy ittam ilyeneket, de már sok éve nem.
> Fél éve ittam egy deci ouzót, hogy kifertőtlenítse a gyomrom, az is jó-jó,
> de akkor is csak egy pia -ízű volt, pedig minőségit ittam.
>
> Gábor
>
> 2016.04.21. 7:46 keltezéssel, Xorn írta:
>>
>> Ez az "ízlik neki" kategória egyrészt meredek módon szubjektív, és
>> emiatt értékelhetetlen bármilyen objektív szerkezetben.
>>
>> Másfelől sokszorosan bizonyított mindenféle tesztekkel, hogy nagyon,
>> de nagyon benne van az "ízlik neki" faktorban, hogy mennyibe drága,
>> mennyire régi stb. az a konyak.
>>
>> Az örökké citált példa, a borkóstolás. 3 bort adtak fel 5 palackban a
>> kostolóknak. Hivatásosoknak, szakáértőknek - mégsem jött rá egyik sem,
>> hogy kétszer is ugyanazt a bort kapta vissza másik üvegben. Ugyanakkor
>> erős korreláció volt a bor értékelése és a "csomagolás", az üveg
>> kiállítása között. Ami cifrább csomagolású, drágábbnak tűnő bor volt,
>> az jobb eredményt kapott, mint ugyanaz a bor egy egyszerű, olcsó bort
>> idéző palackban.
>>
>> Q.E.D. :-)
>>
>> Nekem is hozott Angliából barátom olyan skót whiskyt, ami majdnem
>> idősebb nálam (hivatalosan 40 évig érlelt, most 42 éves). Nem mondom,
>> hogy rossz, mert nem az, nagyon is jó. De nem jobb annyival, hogy a
>> feléért vagy harmadáért árult, mondjuk 10 vagy 12 éves single malt
>> scotch-hoz képest hajlandó lennék valaha is megfizetni az árát.
>>
>> Best regards,
>> Andy
>>
>>
>>
>> hobilobi at gmail.com <hobilobi at gmail.com> írta (2016. április 20. 23:51):
>>>
>>> Sose fogja bevallani, hogy sznobizmusból issza.
>>> Tehát nem tudod eldönteni.
>>> Aztán ott vannak a teljesen felesleges dolgok, de
>>> mivel nem érthet mindenki mindenhez, így van egy jelentős réteg, ami
>>> megetethető vele.
>>> Lásd Calgon,....stb.
>>>
>>> István
>>>
>>>
>>> 2016.04.20. 14:49 keltezéssel, Szima Gábor írta:
>>>>
>>>>
>>>> On Wed, 20 Apr 2016, Xorn wrote:
>>>>
>>>>> Erre volt példa a 150 ezres konyak, hogy ahhoz már kevés az
>>>>> indoklásnak, hogy "de megkerestem az árát, tehát jár nekem".
>>>>
>>>>
>>>> Nem mindegy, hogy azért issza valaki, mert annyiba kerül (sznobizmus),
>>>> vagy pedig azért, mert ízlik neki, és számára megéri az árát?
>>>> Az árat pedig a kereslet határozza meg. Ha valami jó, és van rá
>>>> fizetőképes kereslet, akkor annyiba is fog kerülni. Ilyen egyszerű.
>>>>
>>>> A sznobizmusra tipikus példa az utcai versenyautók. Egy 50-100 millás
>>>> gépet a kutya nem venne meg, ha reális áron adnák. Mert a rajongóknak
>>>> még
>>>> így is drága lenne, a sznoboknak pedig már túl olcsó, nem fogják égetni
>>>> magukat vele, különben is ennyi pénzért kényelmes autót vehetnek.
>>>>
>>>>
>>>> -Sygma
>>>>
>>>> .
>>>>
>>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list