[elektro-etc] teljes kiőrlésű miért drágább?

Cser Tamas maguspr53 at gmail.com
Sat Oct 24 14:12:43 CEST 2015


Topybear <topybear at gmail.com> írta, 2015. 10. 18.:
> On 2015.10.18. 12:37, Benedek István wrote:
>> Szerintetek hogy van ez?
>> Hiszen, legalább egy technológiai lépés kimarad.
>> Ami pedig a hántoláskor visszamarad (korpa) az tovább feldolgozható,
>> eladható alapanyag.
>> Vagy ez is marketing szemétség, ha valami egészségesebb és azt akarod
>> enni, akkor fizess többet?
>>
>> bi
>> .
>>
>
> Egyrészt:
> "A búza három részből áll: héj, magbelső, csíra. A fehérliszt kizárólag
> a magbelsőt tartalmazza, mely nagyrészt keményítőből és fehérjéből áll.
> Ez egy jól eltartható, könnyen feldolgozható anyag. Ezzel szemben a
> teljes kiőrlésű lisztbe belekerül a másik két része is a magnak, azok
> zsírtartalmával együtt, ami a liszt szavatossági idejét jelentősen
> lerövidíti. Az egyik ok tehát: a teljes kiőrlésű liszt szavatossági
> ideje töredéke a finomított lisztének. A kereslet kisebb, a lejárat
> rövidebb, az így keletkező kár már előre be van építve az árba."
>
> Másrészt:
> Kevesebb fogy, magasabb a kilónkénti előállítás költsége.
>
> Harmadrészt:
> A fuzárium gomba/, pontosabban a termelt toxinjai. A gombafertőzést
> elkerülendő sokkal körültekintőbben kell eljárni és kültégesebben is
> tárolható a teljes kiőrlésű lisztnek szánt gabona. Ha fuzáriummal
> fertőzött a gabona, akkor a normál fehérlisztbe az általa termelt
> toxinoknak max egyharmada jut, teljes kiőrlésűnél az összes.
> Volt ebből nemegyszer balhé, pl.:
> http://www.ideal.hu/sectionegeszseg/86-elj-egeszsegesen/101958-hormonbetegseget-okozhatnak-egyes-teljes-kioerles-gabonabol-keszuelt-pekaruk-.html

a búzát otthon is leellenőrizheted:

http://www.eleg.hu/tiki/MagTarolo.html

A fuzárium kimutatása: a búza szemeket csírásztatni kell. Ha
a mag fertőzött, akkor először fehér penész majd néhány napra
rá, rózsaszín penész jelenik meg.

innentől kezdve már nem csak hit kérdése


> Topy
> /
>



More information about the Elektro-etc mailing list