[elektro-etc] teljes kiőrlésű miért drágább?

Topybear topybear at gmail.com
Sun Oct 18 14:50:40 CEST 2015


On 2015.10.18. 12:37, Benedek István wrote:
> Szerintetek hogy van ez?
> Hiszen, legalább egy technológiai lépés kimarad.
> Ami pedig a hántoláskor visszamarad (korpa) az tovább feldolgozható, eladható alapanyag.
> Vagy ez is marketing szemétség, ha valami egészségesebb és azt akarod enni, akkor fizess többet?
>
> bi
> .
>

Egyrészt:
"A búza három részből áll: héj, magbelső, csíra. A fehérliszt kizárólag 
a magbelsőt tartalmazza, mely nagyrészt keményítőből és fehérjéből áll. 
Ez egy jól eltartható, könnyen feldolgozható anyag. Ezzel szemben a 
teljes kiőrlésű lisztbe belekerül a másik két része is a magnak, azok 
zsírtartalmával együtt, ami a liszt szavatossági idejét jelentősen 
lerövidíti. Az egyik ok tehát: a teljes kiőrlésű liszt szavatossági 
ideje töredéke a finomított lisztének. A kereslet kisebb, a lejárat 
rövidebb, az így keletkező kár már előre be van építve az árba."

Másrészt:
Kevesebb fogy, magasabb a kilónkénti előállítás költsége.

Harmadrészt:
A fuzárium gomba/, pontosabban a termelt toxinjai. A gombafertőzést 
elkerülendő sokkal körültekintőbben kell eljárni és kültégesebben is 
tárolható a teljes kiőrlésű lisztnek szánt gabona. Ha fuzáriummal 
fertőzött a gabona, akkor a normál fehérlisztbe az általa termelt 
toxinoknak max egyharmada jut, teljes kiőrlésűnél az összes.
Volt ebből nemegyszer balhé, pl.:
http://www.ideal.hu/sectionegeszseg/86-elj-egeszsegesen/101958-hormonbetegseget-okozhatnak-egyes-teljes-kioerles-gabonabol-keszuelt-pekaruk-.html

Topy
/


More information about the Elektro-etc mailing list