[elektro-etc] Fw: Gáztűzhely

Gabor Ambruzs ambruzsg at szocimotoros.hu
Tue Mar 17 15:19:01 CET 2015


Két indukciós lapom van, egy sima meg egy dupla, mindkettő asztalra tevős,
nem beépítős.
Piszok gyorsan forralják a vizet, a gázos legnagyobb lapja meg se közelíti.
A teljesítmény szabályozásuk furán van megoldva, egy darabig modulál lefele
aztán ki-be kapcsolgat mint a nem inverteres mikró.
Ehhez képest a gáz full analóg.
A gáznál nuku hőmérséklet szabályzás.
Az indukciósnál van, de 20 fokos lépésekkel, a hőmérő egy ptc vagy ntc
alulról nekipasztázva az üvegnek.
Valamit szabályoz, olajban sütéshez sok olajjal nagyon-nagyon jó (pl lángos
vagy fánk sütéshez), de csodákat nem kell tőle várni ha pl kisebb
mennyiségű vizet akarsz hőn tartani (pl abálás).
Egy 4 lapos indukciós meg egy villanysütő együtt horpasztja paksot, komoly
kanóc kell neki, 10kW körül simán szüpürtyül :)

+1 Indukcióson nem lehet palacsintát sütni. (olyat legalábbis mint amit
anyukám süt)

Nekem nagyon tetszik az indukciós technológia de végül gáz lett beépítva
meg van standalno indukciós ha pl családolás van és 5 kiló spegettit kell
kifőzni

G.



2015. március 17. 13:28 jhidvegi írta, <jhidvegi at gmail.com>:

> Acs Gabor wrote:
>
>> Miért jobb az indukciós?
>>
>
> Néhány szempont:
> 1. nem termel CO2-t, de ez relatíve mellékes,
> 2. a betolt eneriga kb 85%-a az edényben landol. A gázosnál ez valami 35%
> táján van.
> 3. nem forró az egész környezete. Ha az edény mellett marad valami rongy,
> az se fog soha meggyulladni.
> 4. ez inkább a jövő zenéje: előbb-utóbb ki fognak fejleszteni olyan
> edényeket, amiknek legalább az oldalfala hőszigetelő. Mivel a hő az alján
> bejuthat abba a rétegbe, ami az étellel érintkezik, a beviendő hő a
> töredékére csökkenhet majd. Ilyesmit csináltam már úgy, hogy letakartam az
> edényt valami ronggyal. Gázosnál ezt nem lehet megcsinálni, kigyullad a
> rongy. :-)
> 5. Jóval nagyobb lehet a bevitt hőteljesítmény, mint a lánggal. Nem tudod
> úgy beállítani a lángot, hogy akárcsak ráközelítsen az indukciósnak a
> teljesítményére, pedig nem használják ki a lehetőségeket. Ez rengeteg
> időmegtakarítást eredményez az idők során. Kb harmadára esik az az idő,
> amennyi idő alatt felforr egy edényben a víz mondjuk.
>
> Hátrány: villamos energiára épít, tehát, ha az nincs, akkor nincs főzés.
> Gáznál is elmehet a vezetékes szolgáltatás, de PB-vel be lehet tankolni.
> Szerintem nagyon nem jellemző, hogy nincs áram huzamosabb ideig, szóval ez
> nem valami erős szempont.
>
> Műszakilag: nem mindegy, milyen az indukciós főzőlap. Az egylapos gagyi
> cuccokkal az a baj, hogy szűk tartományban állíthatók. Remélem, van olyan,
> ahol a teljesítmény csaknem nullától a maxig állítható, és hozzájön a
> hőfokkorlát. Szóval műszakilag szerintem az a jó, ha P-T szabályozós a cucc
> (teljesítmény és hőfok), ahogy egy áramforrás pl I-U szabályozós. Na aztán
> lehet, hogy egy háziasszonynak ez magas, de meg lehet tanítani a helyes
> használatra bárkit.
>
> Sajnos asszem ehelyett telenyomják mindenféle digitális csicsákkal. Jó, az
> időzítés az még elfogadható, de emellé csak a fenti két gomb kellene: hőfok
> és teljesítmény. Most úgy van, hogy valami módon a kettőt együtt
> állíthatóvá teszik. Nekem relatíve gagyi egylapos van, de megoldottam, hogy
> a teljesímény mellé a hőfokot külön tudom változtatni egy potival. Csak
> éppen visszajelzés nincs.
>
> Főzéstechnológiailag: ha valaki azt akarja, hogy a fővő leves épphogy
> gyöngyözzön, a teljesítményt lehet hozzá beállítani. Ha meg azt, hogy - hú,
> elfelejtettem ezt a kifejezést - egy 60...80 fokon legyen hőntartva adott
> ideig, azt is simán és pontosan meg tudná valósítani. A gázzal mindez nem
> igazán működik.
>
> És még írhatnék pár dolgot, de már így is hosszú.
>
> hjozsi
>


More information about the Elektro-etc mailing list