[elektro-etc] Fw: Gáztűzhely
Acs Gabor
levlista at e8e.eu
Tue Mar 17 13:57:36 CET 2015
Mert most a másik helyen azzal megy a főzés, fel sem merült bennem, hogy
az indukcióssal olcsóbb lenne. De jó, hogy szóba került!
Gábor
2015.03.17. 13:52 keltezéssel, lista mail írta:
> Hát a PB-nél bizonyosan olcsóbb :-)
> Az nagyon drága energia főzni/fűteni.
>
> 2015. március 17. 13:45 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:
>
>> Konfitálás.
>>
>> Köszi a leírást!
>>
>> Így az is lehet, hogy olcsóbb indukcióssal főzni, mint PB-vel?
>> Vettem egy indukciós lapot az Aldiban, de még soha nem főztünk rajta, csak
>> kipróbáltam, hogy működik-e.
>>
>>
>> Gábor
>>
>> 2015.03.17. 13:28 keltezéssel, jhidvegi írta:
>>
>>> Acs Gabor wrote:
>>>
>>>> Miért jobb az indukciós?
>>>>
>>> Néhány szempont:
>>> 1. nem termel CO2-t, de ez relatíve mellékes,
>>> 2. a betolt eneriga kb 85%-a az edényben landol. A gázosnál ez valami 35%
>>> táján van.
>>> 3. nem forró az egész környezete. Ha az edény mellett marad valami rongy,
>>> az se fog soha meggyulladni.
>>> 4. ez inkább a jövő zenéje: előbb-utóbb ki fognak fejleszteni olyan
>>> edényeket, amiknek legalább az oldalfala hőszigetelő. Mivel a hő az alján
>>> bejuthat abba a rétegbe, ami az étellel érintkezik, a beviendő hő a
>>> töredékére csökkenhet majd. Ilyesmit csináltam már úgy, hogy letakartam az
>>> edényt valami ronggyal. Gázosnál ezt nem lehet megcsinálni, kigyullad a
>>> rongy. :-)
>>> 5. Jóval nagyobb lehet a bevitt hőteljesítmény, mint a lánggal. Nem tudod
>>> úgy beállítani a lángot, hogy akárcsak ráközelítsen az indukciósnak a
>>> teljesítményére, pedig nem használják ki a lehetőségeket. Ez rengeteg
>>> időmegtakarítást eredményez az idők során. Kb harmadára esik az az idő,
>>> amennyi idő alatt felforr egy edényben a víz mondjuk.
>>>
>>> Hátrány: villamos energiára épít, tehát, ha az nincs, akkor nincs főzés.
>>> Gáznál is elmehet a vezetékes szolgáltatás, de PB-vel be lehet tankolni.
>>> Szerintem nagyon nem jellemző, hogy nincs áram huzamosabb ideig, szóval ez
>>> nem valami erős szempont.
>>>
>>> Műszakilag: nem mindegy, milyen az indukciós főzőlap. Az egylapos gagyi
>>> cuccokkal az a baj, hogy szűk tartományban állíthatók. Remélem, van olyan,
>>> ahol a teljesítmény csaknem nullától a maxig állítható, és hozzájön a
>>> hőfokkorlát. Szóval műszakilag szerintem az a jó, ha P-T szabályozós a cucc
>>> (teljesítmény és hőfok), ahogy egy áramforrás pl I-U szabályozós. Na aztán
>>> lehet, hogy egy háziasszonynak ez magas, de meg lehet tanítani a helyes
>>> használatra bárkit.
>>>
>>> Sajnos asszem ehelyett telenyomják mindenféle digitális csicsákkal. Jó,
>>> az időzítés az még elfogadható, de emellé csak a fenti két gomb kellene:
>>> hőfok és teljesítmény. Most úgy van, hogy valami módon a kettőt együtt
>>> állíthatóvá teszik. Nekem relatíve gagyi egylapos van, de megoldottam, hogy
>>> a teljesímény mellé a hőfokot külön tudom változtatni egy potival. Csak
>>> éppen visszajelzés nincs.
>>>
>>> Főzéstechnológiailag: ha valaki azt akarja, hogy a fővő leves épphogy
>>> gyöngyözzön, a teljesítményt lehet hozzá beállítani. Ha meg azt, hogy - hú,
>>> elfelejtettem ezt a kifejezést - egy 60...80 fokon legyen hőntartva adott
>>> ideig, azt is simán és pontosan meg tudná valósítani. A gázzal mindez nem
>>> igazán működik.
>>>
>>> És még írhatnék pár dolgot, de már így is hosszú.
>>>
>>> hjozsi
>>>
>>>
More information about the Elektro-etc
mailing list