[elektro-etc] Fw: Gáztűzhely
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Tue Mar 17 13:28:53 CET 2015
Acs Gabor wrote:
> Miért jobb az indukciós?
Néhány szempont:
1. nem termel CO2-t, de ez relatíve mellékes,
2. a betolt eneriga kb 85%-a az edényben landol. A gázosnál ez valami 35% táján
van.
3. nem forró az egész környezete. Ha az edény mellett marad valami rongy, az se
fog soha meggyulladni.
4. ez inkább a jövő zenéje: előbb-utóbb ki fognak fejleszteni olyan edényeket,
amiknek legalább az oldalfala hőszigetelő. Mivel a hő az alján bejuthat abba a
rétegbe, ami az étellel érintkezik, a beviendő hő a töredékére csökkenhet majd.
Ilyesmit csináltam már úgy, hogy letakartam az edényt valami ronggyal. Gázosnál
ezt nem lehet megcsinálni, kigyullad a rongy. :-)
5. Jóval nagyobb lehet a bevitt hőteljesítmény, mint a lánggal. Nem tudod úgy
beállítani a lángot, hogy akárcsak ráközelítsen az indukciósnak a
teljesítményére, pedig nem használják ki a lehetőségeket. Ez rengeteg
időmegtakarítást eredményez az idők során. Kb harmadára esik az az idő, amennyi
idő alatt felforr egy edényben a víz mondjuk.
Hátrány: villamos energiára épít, tehát, ha az nincs, akkor nincs főzés. Gáznál
is elmehet a vezetékes szolgáltatás, de PB-vel be lehet tankolni. Szerintem
nagyon nem jellemző, hogy nincs áram huzamosabb ideig, szóval ez nem valami erős
szempont.
Műszakilag: nem mindegy, milyen az indukciós főzőlap. Az egylapos gagyi
cuccokkal az a baj, hogy szűk tartományban állíthatók. Remélem, van olyan, ahol
a teljesítmény csaknem nullától a maxig állítható, és hozzájön a hőfokkorlát.
Szóval műszakilag szerintem az a jó, ha P-T szabályozós a cucc (teljesítmény és
hőfok), ahogy egy áramforrás pl I-U szabályozós. Na aztán lehet, hogy egy
háziasszonynak ez magas, de meg lehet tanítani a helyes használatra bárkit.
Sajnos asszem ehelyett telenyomják mindenféle digitális csicsákkal. Jó, az
időzítés az még elfogadható, de emellé csak a fenti két gomb kellene: hőfok és
teljesítmény. Most úgy van, hogy valami módon a kettőt együtt állíthatóvá
teszik. Nekem relatíve gagyi egylapos van, de megoldottam, hogy a teljesímény
mellé a hőfokot külön tudom változtatni egy potival. Csak éppen visszajelzés
nincs.
Főzéstechnológiailag: ha valaki azt akarja, hogy a fővő leves épphogy
gyöngyözzön, a teljesítményt lehet hozzá beállítani. Ha meg azt, hogy - hú,
elfelejtettem ezt a kifejezést - egy 60...80 fokon legyen hőntartva adott ideig,
azt is simán és pontosan meg tudná valósítani. A gázzal mindez nem igazán
működik.
És még írhatnék pár dolgot, de már így is hosszú.
hjozsi
More information about the Elektro-etc
mailing list