[elektro-etc] Fw: Gáztűzhely

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Tue Mar 17 13:28:53 CET 2015


Acs Gabor wrote:
> Miért jobb az indukciós?

Néhány szempont:
1. nem termel CO2-t, de ez relatíve mellékes,
2. a betolt eneriga kb 85%-a az edényben landol. A gázosnál ez valami 35% táján 
van.
3. nem forró az egész környezete. Ha az edény mellett marad valami rongy, az se 
fog soha meggyulladni.
4. ez inkább a jövő zenéje: előbb-utóbb ki fognak fejleszteni olyan edényeket, 
amiknek legalább az oldalfala hőszigetelő. Mivel a hő az alján bejuthat abba a 
rétegbe, ami az étellel érintkezik, a beviendő hő a töredékére csökkenhet majd. 
Ilyesmit csináltam már úgy, hogy letakartam az edényt valami ronggyal. Gázosnál 
ezt nem lehet megcsinálni, kigyullad a rongy. :-)
5. Jóval nagyobb lehet a bevitt hőteljesítmény, mint a lánggal. Nem tudod úgy 
beállítani a lángot, hogy akárcsak ráközelítsen az indukciósnak a 
teljesítményére, pedig nem használják ki a lehetőségeket. Ez rengeteg 
időmegtakarítást eredményez az idők során. Kb harmadára esik az az idő, amennyi 
idő alatt felforr egy edényben a víz mondjuk.

Hátrány: villamos energiára épít, tehát, ha az nincs, akkor nincs főzés. Gáznál 
is elmehet a vezetékes szolgáltatás, de PB-vel be lehet tankolni. Szerintem 
nagyon nem jellemző, hogy nincs áram huzamosabb ideig, szóval ez nem valami erős 
szempont.

Műszakilag: nem mindegy, milyen az indukciós főzőlap. Az egylapos gagyi 
cuccokkal az a baj, hogy szűk tartományban állíthatók. Remélem, van olyan, ahol 
a teljesítmény csaknem nullától a maxig állítható, és hozzájön a hőfokkorlát. 
Szóval műszakilag szerintem az a jó, ha P-T szabályozós a cucc (teljesítmény és 
hőfok), ahogy egy áramforrás pl I-U szabályozós. Na aztán lehet, hogy egy 
háziasszonynak ez magas, de meg lehet tanítani a helyes használatra bárkit.

Sajnos asszem ehelyett telenyomják mindenféle digitális csicsákkal. Jó, az 
időzítés az még elfogadható, de emellé csak a fenti két gomb kellene: hőfok és 
teljesítmény. Most úgy van, hogy valami módon a kettőt együtt állíthatóvá 
teszik. Nekem relatíve gagyi egylapos van, de megoldottam, hogy a teljesímény 
mellé a hőfokot külön tudom változtatni egy potival. Csak éppen visszajelzés 
nincs.

Főzéstechnológiailag: ha valaki azt akarja, hogy a fővő leves épphogy 
gyöngyözzön, a teljesítményt lehet hozzá beállítani. Ha meg azt, hogy - hú, 
elfelejtettem ezt a kifejezést - egy 60...80 fokon legyen hőntartva adott ideig, 
azt is simán és pontosan meg tudná valósítani. A gázzal mindez nem igazán 
működik.

És még írhatnék pár dolgot, de már így is hosszú.

hjozsi 



More information about the Elektro-etc mailing list