[elektro-etc] őstermelő.. ja persze...

joe- jozsig at gmail.com
Sun Jan 25 23:28:47 CET 2015


2015-01-23 20:43 keltezéssel, Topybear írta:
> On 2015.01.23. 17:46, Acs Gabor wrote:
>> Tessék, így menj a piacra vásárolni. A jó magyar őstermelőtől sajtot,
>> mézet, savanyúságot, húsárut. Tudod ki!
>>
>> Gábor
>
> Érdemes korán menni, akkor látod, hogy mit, honnan pakolnak. Nyitott
> szemmel kell járni, figyelni. Aztán aki bejött, oda rendszeresen
> visszajárni. Törzsvevő leszel, megbecsülnek, ha még a tegnapi áru is van
> a pulton, neked előszedik a frissen szedettet. Így pl. meg lehet előre
> beszélni ha valami extra kell, vagy valamiből sok kell, félreteszik.
> Ennyi. Ezért vannak már tizenéves kapcsolataim a piacon. :) A piacolás -
> ha jót akar az ember - nem személytelen bevásárlás, érdemes beszélgetni
> a termelővel, mikor mit fog hozni, miből milyen a termés...
> Így aztán olyan gyümölcsökhöz is hozzá lehet jutni, ami nem a szokásos
> "háromféle alma, kétféle krumpli" vonalon van.
>
> Topy
>
Mi csak ismerösöktöl vásárolunk:
  Nyers hust, füstölt árut, husvétra a sonkát már évek ota ugyanott 
vesszük meg. Gyümölcs, paradicsom teljesen bizonytalan.
Füszerpaprikát nem veszünk a piacon, régen a disznovágáskor szegedi
paprikát használtunk. A szalámi esetén azt is tudni kellett, hogy
a paprika nem fog megkeseredni. Én, a kalocsai paprikát szerettem,
az aromásabb volt. Cseresznyepaprikát is száritottunk, az nagyon kényes
volt, de a belöle készült, csipös füszerpaprika, töltelékárunak,
mindennek különlegesen jo izt adott. A füstölés is nagy hozzáértést
kivánt, a fa anyag minösége is fontos volt. A salétromos sonkapác a
sonkát nem engedte hogy megbarnuljon, az élénk piros maradt.
  Pécsnek hires, nagy vásárai voltak, ugy látom, hogy elsorvasztása, 
megszüntetése szándékos.
joe-




More information about the Elektro-etc mailing list