[elektro-etc] Légszenny > faaprítás

charles hoss charles.hoss at gmail.com
Fri Jan 23 05:57:02 CET 2015


hasznalsz gyujtost ?
nalunk most az a szokas hogy folos , szemet papirdobozba bedobalunk nemi
egheto , nagy feluletu szemetet (kave hej, tormelek agak , ujsagpapir , dio
stb) es a felbevagott fakat erre teszem ra .
a begyujtas egy osszetekert ujsagpapirral tortenik : hopisztollyal megfujom
, bebarnul , beizzik aztan felrobban , igazi durva szurolangot kepez es
ahova odaer a hopiszoly sugaraval egyutt az pillanatok alatt feher izzasig
hevul . a doboz ahogy elkapja a sugarat pillanatok alatt felizzik , aztan
racsukom az ajtot es mar kesz is . onnantol eg , beindul a kemeny huzatja
es nem all le.

bye
dexter

2015. január 22. 16:35 Acs Gabor írta, <levlista at e8e.eu>:

> Mikor vettem a fát, akkor beszéltünk róla, hogy hosszabbat, vagy
> rövidebbet érdemes-e venni, az lett a szavazás, hogy a rövidebb az kisebb,
> és a kisebből mindig több tömeg fér el adott térfogatban.
>
> Na ma dolgoztam egy kicsit. Kiválogattam olyan 'hasábokat', amik a rendes
> kör keresztmetszetű rönk fele, tehát félhenger. ezeket szeletelgettem
> ujjnyi vastag lapokra, és a lapokat aprítottam tovább gyújtósnak.
> Rácsodálkoztam, hogy az egy talicska félhengerből lesz bő másfél, majdnem
> kettő talicska gyújtós.
>
>
>
>
> Gábor
>
> 2015.01.22. 16:08 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
>
>> Nem, a bükköt készen veszem, kalodában, hasítva.
>> Igaz, az utóbbi egy-két évben romlott a minőség. Pár éve még szinte
>> centire egyformák voltak a darabok (hoszában is, széltében is), ma már
>> ahogy esik, úgy puffan. Így aztán van, amikor hasítani kell egy részét. És
>> tényleg, valóban elég nehéz a bükköt hasítani.
>> Megj.: és magyar a fa. Ezt a globális világot soha nem értettem. Ausztria
>> bele tud fulladni a fába, annyi van neki, Mo-nak alig van fája, de azt a
>> keveset is exportálja. (De hát ezt már sokszor megénekeltük itt a listán
>> is, főleg a világ másik végéről importált élelmiszerekkel kapcsolatban.)
>>
>> Károly
>>
>> Acs Gabor wrote:
>>
>>> A bükköt szoktad hasogatni? Eddig a tölggyel tüzeltem, azt prímán tudom
>>> hasítani, de az a pár bükk, ami közé került, sokkal problémásabb volt.
>>>
>>>
>>> Gábor
>>>
>>> 2015.01.21. 18:36 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
>>>
>>>> Nálam fatüzelés - is - van van, de csak a begyújtás a gázos, ha
>>>>> elérte a megfelelő munkapontot, onnan minden oké.
>>>>>
>>>>
>>>> Bennünket mindig megdícsérnek a kéményseprők. :)
>>>> Száraz (előre vásárolt, azaz nélunk sok hónapon keresztül
>>>> felstokizott) bükkfával tüzelünk (a gázkazán mellett). És valóban úgy
>>>> van, ahogy írod, a begyújtáskor van pár percig füst, utána elenyésző,
>>>> szinte nem is látni a kéményen semmit, csak a meleg levegő remegését.
>>>> Igaz, én sem mértem, de nagy gond nem lehet, ha a kéményseprők mindig
>>>> tisztának találják a kéményünket. Ha már itt vannak, persze
>>>> "hivatalból" végigtolják benne a szerszámukat, de szinte semmi szenny
>>>> sem szokott kijönni.
>>>>
>>>> Károly
>>>>
>>>>
>>>>
>>>
>>>
>>
>>
>


More information about the Elektro-etc mailing list