[elektro-etc] Légszenny
Karoly Kovacs
koka55 at gmx.at
Thu Jan 22 17:28:20 CET 2015
Nálam nem igazán okoz problámát a rosszul hasított fa, csak az, amelyik
már aztán tényleg, de nagyon nagy (harmad vagy fél rönk). A kályhánk
33cm-es fára van méretezve, de ennél jóval nagyobb is belefér. Sok
kályha azonban csak 25 centisre van méretezve.
A haverról: az előbb megírtam, de aztán ki is töröltem, nem akartam
szítani a kedélyeket. Nos, nálunk onnan (is) lehet tudni, hogy magyar a
kalodás hasított fa, mert kívülről gyönyörű darabok vannak, a bunkó,
vacakul hasított darabok pedig belül, szépen körül építve a "norma"
szerinti darabokkal. Így aztán amikor a fatelepen meg szokta kérdezni a
targoncás srác, hogy melyik raklapot (kalodát) kérem, mondom neki mindig
mosolyogva, hogy teljesen mindegy. :)
Károly
Acs Gabor wrote:
> Ha már szóba került, az is érdekelne, hogy milyen a hasított fa?
> Elgondolkoztam ezen, mert vehettem volna kugliban is, de hasítva vettem,
> így többe kerül, de nincs is annyira felhasítva, hogy azt be lehessen
> rakni a kályhába. A legjobb esetben nagy vastag rönk negyede, de a
> többség fél rönk, vagy harmad. Sok benne ami annyira görcsös, hogy talán
> robbantani sem lehetne. Már az is eszembe jutott, hogy a telepen
> válogatják-e, hogy a havernak megy mi rendesen hasítható, a
> gyüttmenteknek, meg jó lesz a sok görcsös. De az is lehet, hogy a tölgy
> természseténél fogva ilyen, csak én dramatizálom túl :)
>
>
> Gábor
>
> 2015.01.22. 16:08 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
>> Nem, a bükköt készen veszem, kalodában, hasítva.
>> Igaz, az utóbbi egy-két évben romlott a minőség. Pár éve még szinte
>> centire egyformák voltak a darabok (hoszában is, széltében is), ma már
>> ahogy esik, úgy puffan. Így aztán van, amikor hasítani kell egy
>> részét. És tényleg, valóban elég nehéz a bükköt hasítani.
>> Megj.: és magyar a fa. Ezt a globális világot soha nem értettem.
>> Ausztria bele tud fulladni a fába, annyi van neki, Mo-nak alig van
>> fája, de azt a keveset is exportálja. (De hát ezt már sokszor
>> megénekeltük itt a listán is, főleg a világ másik végéről importált
>> élelmiszerekkel kapcsolatban.)
>>
>> Károly
>>
>> Acs Gabor wrote:
>>> A bükköt szoktad hasogatni? Eddig a tölggyel tüzeltem, azt prímán tudom
>>> hasítani, de az a pár bükk, ami közé került, sokkal problémásabb volt.
>>>
>>>
>>> Gábor
>>>
>>> 2015.01.21. 18:36 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
>>>>> Nálam fatüzelés - is - van van, de csak a begyújtás a gázos, ha
>>>>> elérte a megfelelő munkapontot, onnan minden oké.
>>>>
>>>> Bennünket mindig megdícsérnek a kéményseprők. :)
>>>> Száraz (előre vásárolt, azaz nélunk sok hónapon keresztül
>>>> felstokizott) bükkfával tüzelünk (a gázkazán mellett). És valóban úgy
>>>> van, ahogy írod, a begyújtáskor van pár percig füst, utána elenyésző,
>>>> szinte nem is látni a kéményen semmit, csak a meleg levegő remegését.
>>>> Igaz, én sem mértem, de nagy gond nem lehet, ha a kéményseprők mindig
>>>> tisztának találják a kéményünket. Ha már itt vannak, persze
>>>> "hivatalból" végigtolják benne a szerszámukat, de szinte semmi szenny
>>>> sem szokott kijönni.
>>>>
>>>> Károly
>>>>
>>>>
>>>
>>>
>>
>>
>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list