[elektro-etc] Légszenny
Xorn
toth.endre at gmail.com
Thu Jan 22 17:19:01 CET 2015
Örülj, amíg nem találkozol egy hasáb körtével...
Best regards,
Andy
2015-01-22 16:31 GMT+01:00 Acs Gabor <levlista at e8e.eu>:
> Ha már szóba került, az is érdekelne, hogy milyen a hasított fa?
> Elgondolkoztam ezen, mert vehettem volna kugliban is, de hasítva vettem, így
> többe kerül, de nincs is annyira felhasítva, hogy azt be lehessen rakni a
> kályhába. A legjobb esetben nagy vastag rönk negyede, de a többség fél rönk,
> vagy harmad. Sok benne ami annyira görcsös, hogy talán robbantani sem
> lehetne. Már az is eszembe jutott, hogy a telepen válogatják-e, hogy a
> havernak megy mi rendesen hasítható, a gyüttmenteknek, meg jó lesz a sok
> görcsös. De az is lehet, hogy a tölgy természseténél fogva ilyen, csak én
> dramatizálom túl :)
>
>
> Gábor
>
> 2015.01.22. 16:08 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
>>
>> Nem, a bükköt készen veszem, kalodában, hasítva.
>> Igaz, az utóbbi egy-két évben romlott a minőség. Pár éve még szinte
>> centire egyformák voltak a darabok (hoszában is, széltében is), ma már ahogy
>> esik, úgy puffan. Így aztán van, amikor hasítani kell egy részét. És
>> tényleg, valóban elég nehéz a bükköt hasítani.
>> Megj.: és magyar a fa. Ezt a globális világot soha nem értettem. Ausztria
>> bele tud fulladni a fába, annyi van neki, Mo-nak alig van fája, de azt a
>> keveset is exportálja. (De hát ezt már sokszor megénekeltük itt a listán is,
>> főleg a világ másik végéről importált élelmiszerekkel kapcsolatban.)
>>
>> Károly
>>
>> Acs Gabor wrote:
>>>
>>> A bükköt szoktad hasogatni? Eddig a tölggyel tüzeltem, azt prímán tudom
>>> hasítani, de az a pár bükk, ami közé került, sokkal problémásabb volt.
>>>
>>>
>>> Gábor
>>>
>>> 2015.01.21. 18:36 keltezéssel, Karoly Kovacs írta:
>>>>>
>>>>> Nálam fatüzelés - is - van van, de csak a begyújtás a gázos, ha
>>>>> elérte a megfelelő munkapontot, onnan minden oké.
>>>>
>>>>
>>>> Bennünket mindig megdícsérnek a kéményseprők. :)
>>>> Száraz (előre vásárolt, azaz nélunk sok hónapon keresztül
>>>> felstokizott) bükkfával tüzelünk (a gázkazán mellett). És valóban úgy
>>>> van, ahogy írod, a begyújtáskor van pár percig füst, utána elenyésző,
>>>> szinte nem is látni a kéményen semmit, csak a meleg levegő remegését.
>>>> Igaz, én sem mértem, de nagy gond nem lehet, ha a kéményseprők mindig
>>>> tisztának találják a kéményünket. Ha már itt vannak, persze
>>>> "hivatalból" végigtolják benne a szerszámukat, de szinte semmi szenny
>>>> sem szokott kijönni.
>>>>
>>>> Károly
>>>>
>>>>
>>>
>>>
>>
>>
>
More information about the Elektro-etc
mailing list