[elektro-etc] [elektro] CO2
Cser Tamas
maguspr53 at gmail.com
Sun Jan 11 13:22:41 CET 2015
jhidvegi <jhidvegi at gmail.com> írta, 2015. 01. 11.:
> Ez a vágódeszka elég központi kérdés kéne legyen a konyhában.
> Az lenne a célszerű, hogy minden olyan ételt, ami közvetlen megevésre van
> szánva, egy önálló, csak erre használatos deszkán vágják. Egészen konkrétan:
> ne
> kerüljön a közvetlen evésre szánt kaja olyan vágólapra, amin nyers húst
> szoktak
> vagdosni. Akkor se, ha ezt jól el szokták mosogatni, mert erre igazán nincs
> garancia mikrobiológiai szempontból. A kés belevág, mélyedések, árkok
> lesznek a
> deszkában, műanyagban egyaránt, és ott nem igazán lehet kimosni, max valami
> durva fertőtlenítővel kezelni, de ez nem szokás, mert büdös (pl hipószagú)
> marad a lap.
igazából "kóser" elvárásaid vannak, (ószövetségi Mózesi, bibliai)
"Sőt, a későbbi zsidó hagyomány alapján a tejes és a zsíros (húsos)
edényeket, konyhai eszközöket (főző- és tálaló edényeket, mosogatót,
konyharuhákat, abroszokat stb.) szintén külön kell kezelni. Sőt,
azokat az edényeket és ételeket, amelyet mind a húsos, mind a tejes
ételekhez használhatunk (így a sót, a sótartót, az üvegpoharakat, az
italokat, a kenyeret, a kenyérkosarat stb.), ugyancsak külön kezeljük,
s ezeket "páros" edényeknek, "páros" ételeknek mondjuk. "
http://www.zsido.hu/receptek/konyha.htm
a többi meg eszi azt, ami "nem kóser", azaz "tréfli"
More information about the Elektro-etc
mailing list