[elektro-etc] Citromsav, azaz aszkorbinsav, azaz C-vitamin

Xorn toth.endre at gmail.com
Wed May 14 14:02:13 CEST 2014


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20546391

Ez egy másik kísérlet, de ez is érdekes. Itt brokkolit főztek, és azt
találták, hogy 30-60 fok között főzve elbomlott a C-vitamin, de 90
fokon meg nem. Mégpedig azért, mert 80 fokon a brokkoliban lévő egyik
enzim, ami alacsonyabb hőmérsékleten a C-vitamin erős bomlását
segítette elő, maga is elbomlott, így 90 fokon sokkal több C-vitamin
maradt benne.

Best regards,
Andy

2014-05-14 12:56 GMT+02:00 charles hoss <charles.hoss at gmail.com>:
> ha jol remlik valami kutatas volt, ott feloras volt a legrovidebb ahol
> merheto volt a bomlas es 170 fok.
> az elegge magas homerseklet ahhoz kepest hogy a "forro" fix szaz fokot
> jelent
>
> bye
> dexter
> On 14 May 2014 10:04, "Acs Gabor" <levlista at e8e.eu> wrote:
>
>> Szerintem nem. Miért, Te is kimérted valahogy?
>> A székelykáposztánál az az érdekes, hogy órákig fő eléggé magas
>> hőmérsékleten. És mindenütt ezt lehet olvasni, hogy magas hőmérsékleten,
>> már 40 fok körül elbomlik.
>> Azt meg, hogy egy ilyen főtt étel komoly C-vitamin forrás lenne, még eddig
>> nem hallottam reklámozni.
>> A citromlében egyébként nincs valami sok, ha C-vitamint akarsz bevinni,
>> nem a legjobb módszer, nem tudsz belőle sokat inni. Viszont érdekes, hogy a
>> krumpliban is van, kb. a citroménak a fele (?), abból meg jóval többet
>> tudunk egyszerre fogyasztani.
>>
>> Gábor
>>
>> 2014.05.14. 3:49 keltezéssel, charles hoss írta:
>>
>>> Nem beszeltuk ezt meg annak idejen? Meglepoen lassan bomlik. En is sokkal
>>> jobban feltettem a teatol a citromlevet mint indokolt volt.
>>>
>>> Bye
>>> Dexter
>>> 2014.05.14. 0:06, "Acs Gabor" <levlista at e8e.eu> ezt írta:
>>>
>>>  Annak idején mondtam, hogy van aszkorbinsav indikátorom. Ha megeszem 2-3
>>>> paprikát, másnap reggel ott a vizeletemben az aszkorbinsav.
>>>>
>>>> Érdekes dolgot figyeltem meg. Nem ettem pár napig semmi olyan dolgot,
>>>> amiben lenne c-vitamin. Aztán főztünk székelykáposztát, és azon a napon
>>>> csak azt ettem, annyira ízlett. Másnap reggel megint ott volt a cucc a
>>>> vizeletemben. Eddig azt gondoltam, hogy a hőtől teljesen tönkremegy,
>>>> lebomlik a c-vitamin, és ez a káposzta jó sok óráig főtt a tűzhelyen.
>>>>
>>>> Gábor
>>>>
>>>> 2014.02.18. 9:29 keltezéssel, Kaczmarek Edvard írta:
>>>>
>>>>  Citromsav != aszkorbinsav
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>> Ed
>>>>>
>>>>> Sent from a tamagotchi
>>>>>
>>>>> Xorn <toth.endre at gmail.com> wrote:
>>>>>
>>>>>  Mi lehet ebben olyan rettentő veszélyes, hogy gyógyszertárban egy
>>>>>> embernek max. 10g-ot adhatnak ki belőle?!?! Mire lehet ezt nagyobb
>>>>>> mennyiségben használni, hogy ennyire kell tiltani a hozzájutást, a
>>>>>> beszerezhetőséget?
>>>>>>
>>>>>> Vagy csak rossz gyógyszertárban jártam? :-)
>>>>>>
>>>>>> Best regards,
>>>>>> Andy
>>>>>>
>>>>>>
>>



More information about the Elektro-etc mailing list