[elektro-etc] Legalja
Dienes József
dienes.jozsef at rh.uni-obuda.hu
Fri Jun 6 13:05:43 CEST 2014
Bocs, elaludtam, ma meg rámdőlt annyi meló, hogy nem tudok
elolvasni mindent, amit csak írtatok.
Kovács József írta, 2014.06.05. 22:54-kor:
> Amúgy direkt velem kötekszel vagy sötétzöld agymenésed van éppen?
Sötétnek elég sötét vagyok, de zöldnek meg nem tartom magam. :)
Azt sem gondolom, hogy kötekedtem volna, csak felmerült pár
állítás, ami megdöbbentett. Lehet, hogy igazad van bennük, de nem
győztél meg. Most megpróbálom összefoglalni a saját szavaimmal.
(Előre is bocsánatot kérek, ha esetleg tegnap este óta már
megbeszéltétek volna ezeket. Talán csak a jövő héten lesz majd elég
időm utólérni magam, de igérem, el fogom olvasni, amit írtatok.)
1. "A kristálycukor nem lehet egyszer többé-, máskor kevésbé édes,
mert kristályos." Szerintem meg keverékekből is lehet kristályokat
növeszteni. (Hogy csak maradjuk a cukornál: különben hogyan lehetne
mindenféle színezett, meg ízesített kandiscukrokat csinálni?)
2. "Egy anyagról ránézésre meg lehet mondani, hogy kristályos."
Sajna ennek sincs most időm utánanézni, de szerintem ez nem így van.
Jó lenne megkérdezni egy vegyészt a közelben, de szerintem
bármelyikük csinál Neked bármelyik áttetsző (akár amorf)
vegyületből kísértetiesen kristálycukornak kinéző anyagot.
3. "A kristálycukrot nem lehet/nem éri meg annyira felhigítani, hogy
két és félszer több kelljen belőle ugyanannyi ételbe." Ezt elhiszem,
de szerintem az ízhatást nem csak úgy lehet csökkenteni, hogy
valamilyen semleges ízű anyaggal n-szeresére higítjuk. Az ízlelés
elég bonyolult folyamat lehet a meglátásom szerint, így akár csekély
mennyiségű "idegen anyag" is megváltoztathatja, hogy mit érzünk.
4. Azt egyébként sem állítottam, hogy azért tesznek bele valamit a
cukorba, hogy annyival olcsóbb legyen. Sőt azt sem akartam állítani
(ha esetleg rosszul fogalmaztam, az tudjátok be álmosságom jeléül),
hogy egyáltalán beletesznek valamit (persze kizárni sem tudom).
De az édessége nem homogén szerintem sem.
5. Még azt sem állítottam, hogy ha esetleg tényleg jól érzem, és nem
azonos a különböző zacsekok tartalma, azaz a benne lévő anyag
édessége, akkor ez szándékos lenne a gyártó részéről (persze
kizárni ezt sem tudom). Nyilván lehet valamilyen technológiai hiba,
gyártásegyszerűsítés, nem azonos alapanyagok esete, stb.
Még az is lehet, hogy tényleg tesznek bele valamit, csak azért,
hogy mi, fogyasztók egészségesebbek lehessünk tőle. :-)
Így már jó?
Üdv:
Józsi
More information about the Elektro-etc
mailing list