[elektro-etc] Ízfokozó

Xorn toth.endre at gmail.com
Mon Mar 11 09:29:40 CET 2013


Anno gyerekkoromban mi is mindent sóztunk. Azután leszoktam róla, mert
nekem úgy nem ízlett. Ma ott tartok, hogy nem bírnám sósan megenni a
paprikát, paradicsomot, újhagymát. A retket, uborkát, hagymát szoktam
néha sózni, de nem ízesítés végett, hanem hogy kicsi kieressze a
levét. A sót utána a lével együtt ki is öntöm - és itt sem mázsa
sókról van szó, csak egy kevésről, hogy elérjem vele a kívánt hatást.

Best regards,
Andy

2013/3/10 Acs Gabor <levlista at e8e.eu>:
> Vannak sokan, akik már gyerekkoromban úgy ették a paradicsomot, hogy a
> tányérba öntöttek egy kis só-dombot, és abba nyomták bele a
> paradicsomszeletet, vagy uborkát, paprikát. Már akkor volt, akinek mondtam,
> hogy van saját íze a zöldségnek. Szerintük meg nem volt, azt mondták olyan,
> mintha füvet rágna. Pedig akkoriban még nem volt a párizsiban cukor meg
> ízfokozó, de az igény megvan rá, nyilván valami régi etológiai-biológiai
> szükségszerűségből adódik. De ha abból adódik, akkor ez az ösztönlény
> érvényre jutása, ahol a fejlettebb, mondjuk visszafogott, vagy gondolkodó
> szerep háttérbe szorul.



More information about the Elektro-etc mailing list