[elektro-etc] Ízfokozó

Kovács József kj at faldeko.hu
Sun Mar 10 14:05:50 CET 2013


> Májast már nem merek egyáltalán boltban venni, így aztán vettem sima
> nyers csirkemájat, azt vajon lesütöttük, ledaráltuk, egyéb hozzáadott
> csak a só volt. Szerintem nagyon finom! A kölyök viszont nem akar ebből
> enni, ő azt akarja, a boltit vegyük.

A kölöknek igaza van szerintem...
A májas fele jófajta sózatlan szalonna kell legyen.
Anélkül száraz és túl máj ízű!

Szóval,
1 kg főtt máj máj
1 kg szalonna (lehet előre abált is)
Az alap fűszer kilónként 2,5 dkg
zsírban aranysárgára pirított vöröshagyma.
Ugyanennyi só.
Fehérbors ízlés szerint, ~ 0,5-0,8 dkg/kg
Van aki szegfűborsot is tesz bele...


A cuccot 2X kell darálni a legkisebb lyukú húsdaráló rácson.
Bélbe tölteni kolbász töltő csővel, abálni amíg biztosan átfől.
Hideg vízbe kell kiszedni és kihűteni.
Függesztve szárítani

Tartósítás és még jobb íz elérése: füstölés.


> Az jó zsíros meg cukros.

Igen, a (kenő)májas az bizony 50% zsír :-)
Azért szeressük annyira enni...

KJ

> Gábor



More information about the Elektro-etc mailing list